Uzmanlar açıkladı: Virüs, mevsimsel sürebilir

Uzmanlar açıkladı: Virüs, mevsimsel sürebilir

Kısa sürede dünya çapında bir krize dönüşen koronavirüste vaka sayısı worldometers’ın verilerine göre 61.3 milyona ulaşmış durumda. Hayatını kaybedenlerin toplamı ise 1.4 milyonu geçtiği belirtiliyor.

Pfizer ve BioNTech'in ortak bir şekilde geliştirdiği aşı ile Rusya'nın Sputnik V aşısının yüzde 90'ın üzerinde etkili olduğunun açıklanması dünya kamuoyunda heyecan yaratmış durumda. Aşıların nasıl dağıtılacağı ve yeterli doz için üretim kapasitesinin durumu soru işaretleri oluştururken, Rusya’dan çarpıcı bir açıklama geldi.


Rospotrebnadzor Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktör Yardımcısı Aleksandr Gorelov, aşı olmanın koronavirüsne yakalanmayı önlemeyeceğini belirtti. Gorelov, “Aşı yaptıranlar enfekte olabilir, ancak hastalığın seyri farklı olur. Mutlak bir koruma yok, ancak aşılananlarda hastalık daha hafif ve komplikasyonsuz geçer” dedi.


Chumakov Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nden Georgiy Ignatyev ise, koronavirüsnün mevsimsel bir hastalığa dönüşebileceğini öne sürdü. Bu durumda gripte olduğu gibi her yıl aşı yapılması gerekeceğini belirten Ignatyev, “Virüsün değişim göstereceğini düşünürsek, koronavirüste de gripte olduğu gibi her yıl aşılama gerekebilir” ifadesinde bulundu.