Yaz aylarında gıda zehirlenmelerine dikkat! Son günlerde çoğaldı...

Yaz aylarında gıda zehirlenmelerine dikkat! Son günlerde çoğaldı...

Türkiye, yaz aylarına adımını attı. Sıcak havaların getirdiği ısı ve nemli hava gıda ürünlerinde daha çabuk bozulmalara yol açıyor.

Yaz aylarına girilmesiyle açıkta kalan yiyecekler adeta zehir saçıyor. Özellikle sıcak ve nemli havalarda beslenmemize daha dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde açık kalan yiyeceklerin üzerinde üreyen mikroplar gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.

bozuk-kiyma-nasil-anlasilir-1.webp

GIDA ZEHİRLENMESİ DEYİP GEÇMEYİN

Bozulan yiyecek ve içeceklerin tüketimi görmezden gelindiği takdirde kötü sonuçlara neden olabilir. Kısa süreli ve geçici sağlık problemleri arasında yer alan gıda zehirlenmesi zamanında müdahale edilmezse ölümcül olabilir.

20160807-215714-largejpg.jpg

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Peki gıda zehirlenmesi yaşadığımızı nasıl anlarız? 

Yediğiniz yiyeceklerin veya içeceklerin tadında bir değişiklik fark ettiyseniz (keskinlik, ekşilik, koku) veya yiyecek-içeceklerin üzerlerinde oluşan küf gibi farklı görüntüler varsa ve buna rağmen o gıda ürünlerini tükettiyseniz bunun akabinde yaşadığınız baş ağrısı, mide krampları, mide ağrısı gibi şikâyetler muhtemelen gıda zehirlenmesi geçirdiğinizin en büyük belirtileri arasında yer alıyor.

pexels-tim-samuel-6697347-scaled.jpg

GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Gıda zehirlenmesine karşı yapılacak en doğal yöntem bol su tüketimidir. Bol su tüketimine rağmen şikâyetiniz devam ediyorsa derhal doktora başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmesi yaşamamak için ise özellikle et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi gıda ürünlerinin çok çabuk bozulabilen ürünler arasında bulunduğunu akıllardan çıkarmamak ve ne kadar erken tüketilirse bu ürünlerin o kadar iyi olduğunu bilmemiz gerekir. Öte yandan yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla kalmamalı, mümkün olan en kısa sürede tüketilmeli veya buzdolabına kaldırılmalıdır.