Yumurta alırken dikkat! Üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?

Yumurta alırken dikkat! Üzerindeki kodlar ne anlama geliyor?

Bugüne kadar yumurta alırken hep rengine dikkat ettik. Sarı yumurta mı yoksa beyaz yumurta mı diye sorduk. Ancak çok daha önemlisi ve dikkat edilmesi gereken şey yumurtanın rengi değil, üzerindeki kodu…

Markete alışverişe girdiğimizde ya da bakkaldan iki-üç yumurta aldığımızda o yumurtaların üzerinde yazan kodlara dikkat ettiniz mi? Bundan sonra etseniz iyi olur. Çünkü yumurtaların üzerindeki kodlar, o yumurtaların kalitesini temsil ediyor.

“0” Sıfır ile başlayan yumurtalar;

Yumurtanın tamamen organik olarak yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde müdahale edilmediğini, yani hormon uygulanmadığını gösterir. “0” kodlu yumurtalar sağlık açısından en güvenli ve en pahalı yumurtalardır.

“1” Bir ile başlayan yumurtalar;

1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtasının kodudur. Satın aldığınız yumurtalarda 1 numara ile başlayan kod görüyorsanız, tavuğun kümeste değil çiftliklerde yetiştiğini anlayabilirsiniz. 1 numara kodlu yumurta, organik yumurtalardan sonra en sağlıklı yumurta olarak kabul ediliyor.

“2” İki ile başlayan yumurtalar;

2 numaralı kod ise, kümes tavuğu yumurtasıdır. Bu koddaki yumurtalar aynı zamanda piyasada en çok bulunan yumurtalardır. 2 numaralı kod gördüğünüzde anlayın ki yumurtalarda hormon ve yem konusunda bir kısıtlama yoktur! Bu nedenle 0 ve 1 kodlu yumurtalarda olduğu gibi bu yumurtaların sağlık açısından peki güvenli olduklarını söyleyemeyiz.

“3” Üç ile başlayan yumurtalar;

3 numaralı kod, kafes tavuğu olarak biliniyor. Bu koddaki yumurtalar tavuk çiftliklerinde fabrikasyon olarak üretilir. Bu tavukların çoğu ise katkı maddeli yemlerle besleniyor ve 3 numaralı yumurtalar, Türkiye'de en çok tüketilen, aynı zamanda da en ucuz olan yumurta çeşididir.

Siz siz olun yumurta seçerken sarı ya da beyaz olmasına değil üzerinde bulunan kodlara dikkat edin ve seçiminizi buna göre yapın. Unutmayın ki her şeyin başı sağlık…

 

İlgili Haberler