Yumurtanın akını böyle çırpıyorsanız yanlış yapıyorsunuz!

Yumurtanın akını böyle çırpıyorsanız yanlış yapıyorsunuz!

Yumurtanın akını çırparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Eğet bu püf noktasına dikkat etmezseniz yumurtanız boşa gidebilir. Peki yumurta akı nasıl çırpılmalı? İşte, yumurta çırpmanın püf noktası.

Yumurta mutfakta en çok kullanılan gıdalardan biridir. Yumurtanın beyazını yani akını köpürterek hamurişi tariflerinde kullanırız. Bazen mikser kullanmadan yumurta akını köpürtmek hiç de kolay olmaz. 

Yanlış çırpıldığı için topaklaşmış yumurta akı düzeltilebilir. Bunun için taze bir yumurta yeterli. Karışımı tekrar bir yumurta akı ekleyip çırptığınızda durumu kurtaracaksınız.

1.webp

YUMURTA AKI NASIL KÖPÜRTÜLÜR?

Yumurtaları buzdolabından çıkarttıktan sonra oda ısısına gelmesi için bekleyin. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.

Yuvarlak tabanlı porselen bir kabın içerisine yumurta aklarını ilave edin. Daha çabuk sonuç almak için çırpma kabını içerisinde sıcak su bulunan başka bir kabın içerisine oturtun.

Yuvarlak tabanlı bir çırpma teli ya da mikser ile çırpmaya başlayın. Çırpma teli kullanıyorsanız aklar hacim alacak şekilde teli havalandırmaya dikkat edi. Mikser kullanacaksanız yüksek deviri tercih edin.

Yumurta akları çırpıldıkça şeffaf görüntüsü beyaza dönmeye ve kabarmaya başlar. Yumurta akının adedine göre bu süre değişiklik gösterebilir.

2-002.webp

TOPAKLAŞMIŞ YUMURTA AKI NASIL DÜZELTİLİR? 

Yumurta akında bu tür problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız. Aşağıdakilere dikkat edin:


 Yumurtanın akına sarı kaçmadığından emin olun.

Çırpma yapacağınız kasede yağ bulunmadığından emin olun.

Yumurtanın akını sarısından en kolay yumurta soğukken ayırabilirsiniz. Bunu unutmayın.

Yumurta akını çırparken düşük hızda başlayın ve orta yüksek hıza gelene kadar hızı kademeli olarak artırın

Yumurta akının içine bir tutam tuz koyup çırparsanız bu yumuşatıcı bir etki yaratır. Karışım sırasında topaklar oluşmaya başlarsa sirke veya limon suyu koyarak karışımı stabilize edebilirsiniz.


Son olarak ise yumurta akını çırparken ara vermeyin, bu karışımın dengesini bozabilir.