Yunan Kokoretsisi birinci, Türk kokoreçi dördüncü oldu

Yunan Kokoretsisi birinci, Türk kokoreçi dördüncü oldu

TasteAtlas sitesinde sakatattan yapılan yemekler puanlandı. Listede birinci sıra Yunanistan'ın kokoretsisi olurken, Türkiye'deki kokoreç ise dördüncü sırasında yer aldı.

Yunan basını 'kokoretsi' müjdesini okuyucularıyla paylaştı. Haberde kokoretsinin, Türkiye'deki kokoreçten biraz farklı olduğuna da yer verildi. Türkiye'de kokoreç için sadece bağırsak kullanılırken, kokoretsinin yapımında böbrek ve ciğerler de kullanıldığına ilişkin bilgiler yer aldı.

ekran-goruntusu-2023-06-08-163734.png

FARKLI MUTFAK GELENEKLERİ

TasteAtlas şu ifadeleri kullandı.

"Geleneksel Yunan sakatat yemeği kokoretsi, dünyanın en beğenilen sakatat yemekleri listesinde 1'inci sırada yer aldı. Türk kokoreçinin neden 4'üncü sırada yer aldığı merak edilebilir - bu aynı yemek değil mi? Kısa cevap hayır. Her ikisi de şişte pişirilen geleneksel sakatat yemekleri olmasına rağmen, farklı mutfak geleneklerinden geliyorlar ve bazı önemli farklılıkları var.

Yunan mutfağında akciğer, böbrek, yürek ve karaciğer gibi kuzu sakatatları kullanılırken, Türkiye'de ince ve kalın bağırsak ile ek bir malzeme kullanılmaz. Türkler sadece bağırsak kullanırken, Yunanlılar bağırsağı ciğer, böbrek, ekmek ve baharatlarla doldururlar.

Adil olmak gerekirse, hem Türk hem de Yunan mutfakları tarafından benimsenen ve her biri kendi mutfak geleneklerine göre kendi benzersiz dokunuşlarını ekleyen bir Balkan yemeğidir. Coğrafi ve tarihi bağlantıları olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir. Kökeni hakkındaki tartışmalara odaklanmak yerine, bu kültürel varyasyonlardan ortaya çıkan harika farklılıkları kutlamak ve takdir etmek daha keyifli ve zenginleştirici değil mi?"

kokorec4-xmt4-jpg.webp

KELLE PAÇA VE İŞKEMBE ÇORBASI DA LİSTEDE

Kelle paça çorbası 11'inci sırada kendine yer buldu. 

Sitede çorba hakkında yer alan bilgiler şöyle:

Kelle paça çorbası, ana malzeme olarak sakatatla yapılan geleneksel bir Türkiye çorbasıdır. Koyun veya keçi kellesi su, soğan ve tuzla bir tencereye konur ve ardından etler kemiklerinden ayrılana kadar çorba yavaş yavaş pişirilir. Bazı insanlar çorbaya bir miktar tereyağı ve un, ardından çırpılmış yumurta, sarımsak ve limon suyu eklemeyi sever. Kuzu gerdanı, dili ve beyni de çorbaya dahil edilebilir. Çorbanın yanında yeşillik ve bol çıtır ekmek ile servis edilmesi tavsiye edilir.

ekran-goruntusu-2023-06-08-163855.png

İşkembe çorbası da listede 42'nci sırada yer aldı. 

İşkembe çorbası hakkında "Harika bir akşamdan kalma tedavisi olarak bilinen geleneksel bir Türkiye işkembe çorbasıdır. İşkembe, su, süt, un, tereyağı ve yumurta sarısından oluşur. Çorba genellikle tuzla tatlandırılır ve kırmızı biber, sirke ve sarımsakla tamamlanarak tat verilir. Çorbayı sıcakken servis etmeniz önerilir" ifadeleri kullanıldı. 

Listeye buradan ulaşılabilir.