Yürürken beliniz ağrıyorsa o hastalığın habercisi olabilir! Fıtıktan daha tehlikeli

Yürürken beliniz ağrıyorsa o hastalığın habercisi olabilir! Fıtıktan daha tehlikeli

Yürürken beliniz ağrıyorsa genelde bunu fıtığa yorabilirsiniz. Ancak daha tehlikeli bir hastalıkla karşı karşıya olabilirsiniz. İşte bel ağrısının ardında yatan o hastalık...

Yürürken ağrı yapan belinizle ilgili ilk akla gelen bel fıtığı olup olmadığıdır. Ancak aslında bu ağrının altında bambaşka bir rahatsızlık yatabilir. Bu konu hakkında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır önemli bilgiler verdi.

belagrilari.jpg

Sıklıkla yürümekle, ayakta durmakla ve beli geri eğmekle ağrı, uyuşma, dolgunluk hissi, yanma, kramp veya bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.

back-pain-ill-768x359.jpg

DAR KANAL HASTALIĞI

 

Yaşlanmanın bir getirisi olarak dejeneratif değişiklikler ileriki yıllarda, ana ve yan kanalda daralmaya neden olur. Hem yaşlanmanın getirisi hem de fıtık ameliyatının sonucu olarak omurlar arası disk ve faset eklemin yüksekliği azaldıkça, disk mecburi bulging(fıtık) yapar, genişlemiş faset eklem ve kalınlaşmış veya mecburen kıvrılmış ligamentum flavum kanalı daraltır.

Yumuşak doku kalınlaşmaları, dar kanalın %40’ından sorumludur. Beli arkaya eğmekle kalınlaşmış ve kıvrılmış ligamentum flavum, kanal içine doğru kıvrıldığı ve faset eklem kireçlendiği için hasta çeşitli rahatsızlıklar hisseder ve öne eğilmek zorunda kalır. Spinal kanalın şekli, sirküler, oval veya yonca yaprağı şeklinde olabilir. Bu şekil farklılığı MRI görüntüsünde oval olması gerektiği beklentisine girip kafa karışıklığına neden olabilir.

bel-agrisi-neden-olur-bel-agrisi-icin-egzersiz-onerileri-e77f03f7-dc72-4430-8309-5b5cf37b5d96.webp

Her ne kadar disk dejenerasyonu yaşla birlikte başlar denilse de kilo ve ağır iş yapmak darlığa daha çok neden olmaktadır. Ayrıca anlatımlar genellikle yaşlanmaya bağlanıyor olsa da nizami olmayan bel kullanımlarından ve ameliyat ile disk aralığının daraltılmasından kaynaklanan disk yükseklik kaybı, ana kanalın ve foramenin (yan kanal) yüksekliğini azaltarak kanalın daralmasına ve sinir liflerinin basıya uğramasına neden olabilmektedir.

Bel bölgesinde kanalın normal ön-arka çapı, 15-25 mm'dir. Klasik bilgi olarak bu çapın, 10-13 mm arasında olmasına göreceli stenoz, 10 mm’den az olmasına ise mutlak stenoz denilmekedir. Ancak bu darlıklara sahip olmasına rağmen hiçbir bulgu vermeyen bireylerin oranı da az değildir.

bel-agrisi.webp

Her insanın patolojik değişikliklere karşı mukavemeti, uyum sağlama kabiliyetleri farklıdır. Bu bakımdan, MRI’da çok az bası görüntüsüyle, agresif seyreden klinik durumlar olabildiği gibi, ciddi bası görüntülerine rağmen şikayeti olmayan insanlar hayli fazladır. Bu farklılık bilimsel olarak yeterince açıklanamamaktadır.

a5890e244b355d86c752d0884fab1e7d.jpg

DAR KANAL HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En sık yürümekle, ayakta durmakla ve beli geri eğmekle ağrı, uyuşma, dolgunluk hissi, yanma, kramp veya güçsüzlük şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bel ağrısı da sık görülen bir şikayettir. İdrar ve barsak problemleri veya ciddi güçsüzlük gibi nörolojik bulgular bu hastalarda sık değildir. Öne eğilme, oturma ve yatma, semptomların rahatlamasına neden olur. Hastalar, öne eğilerek, günlük yaşam içinde kendilerini bulgulardan korumaya çalışırlar. Bu hastalar için yokuş çıkmak, araba kullanmak ve bisiklete binmek genelde şikayete neden olmamaktadır.

628296b045d2a051587edc42.webp