
Zerdeçalı yemeklerinizde kullanıyorsanız bu duruma mutlaka dikkat edin!
Zerdeçalın makul kullanımı, genel sağlık açısından herkes için güvenli olarak düşünülüyor. Bu baharat, geleneksel Hint mutfağında yüzyıllardır kullanılmakta. Ancak zerdeçalı tüketirken bu durumlara dikkat edin.
Zerdeçal Ayurveda ve Çin tıbbında 4000 yıldır kullanılmaktadır. Anti bakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile bilinir. Ve son tıbbi araştırmalar bu eski şifacıların haklı olduğunu kanıtladı! Zerdeçal, gezegendeki en sağlıklı doğal ilaçlardan biridir!
Zerdeçalı tüketirken dikkat etmesi gereken bireyler var. Zerdeçal etkilerinden dolayı, bazı bireylerde problemlere sebep olabilir. Bu koşullardan herhangi biri sizin için geçerliyse, dikkatli olun ve yalnızca sağlık uzmanınızın tavsiyesi altında ilerleyin.
Diyabet
2012 yılında Chuengsamarn ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, prediyabetik vakalarda kurkumin kullanımının, tip2 diyabet tanısı konan kişi sayısını önemli ölçüde düşürdüğünü belirtilmektedir. Ayrıca ‘Adiponektin’ hormonu üzerinde de etkili olmuştur. (Adiponektin, kilo vermeye yardımcı olan yağ hücreleri tarafından salınan antienflamatuvar bir hormondur).
Yüksek adiponektin seviyesi, düşük tip2 diyabet riskiyle ilgilidir. Aynı çalışmada kurkumin uygulanmasının adiponektin seviyesini önemli derecede arttırdığı belirtilmekte.
Kurkumin tedavisinin, pankreasın B hücrelerinin genel işlevini çok az yan etkiyle geliştirdiği gözlenmiştir. Bu çalışma prediyabetik nüfusta kurkumin müdahalesinin yararlı olacağını göstermektedir. Yani zerdeçal kan şekerini düşürebileceği için eğer diyabet ilacı kullanıyorsanız, zerdeçalı kontrollü tüketin ve takviye konusunda mutlaka hekiminize danışın.
Safra kesesi
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), safra kesesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız, zerdeçaldan kaçınmanızı öneriyor. Eğer safra taşları veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa, zerdeçal tüketiminde kontrollü olmalısınız.
Gebelik
Yine ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), hamilelik sırasında zerdeçal tüketiminin rahim kasılmalarını ve mentural süreci etkileyebileceğini ve tüketiminden kaçınılması gerektiğini söylüyor. Hamilelik ya da emzirme gibi özel durumunuz varsa, tüketmeden önce kontrollü olmanızda fayda var.
Kan sulandırma
Amerika Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, zerdeçal kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Baharatın antikoagülan veya antitrombositik ilaçlarla birleştirilmesinden kaçının. Kan sulandırıcı ya da inceltici ilaç kullanıyorsanız, zerdeçalı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Zerdeçal, kan inceltici yan etkileri nedeniyle, herhangi bir cerrahi prosedürden en az iki hafta önce tüketimi bırakın.
ZERDEÇALIN FAYDASINI ARTIRMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Zerdeçallerin biyoyararlarını artırmak için kolayca yapabileceğiniz şeyler vardır.
Karabiberle eşleştirin
Karabiber, curcumin’in biyoyararlanımını artıran piperine içerir. Bazı çalışmalar, zerdeçalla birlikte karabiber yemenin biyoyararlanımı% 2000 oranında arttırdığını göstermiştir! Neyse ki, pek çok tarifte karabiber zerdeçalla iyi uyuşmaktadır. Bir curcumin takviyesi alırsanız, aynı anda bir veya iki biber tanesi yutun.
Zerdeçalla pişirirken sağlıklı bir yağ kullanın
Curcumin yağda eriyebilir. Bu nedenle, kolaylıkla emilmek için, zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya ghee gibi sağlıklı bir yağla eşleştirmek en iyisidir. Sağlıklı bir yağla zerdeçal yemek şaşırtıcı sağlık özelliklerinin lenfatik sistem yoluyla kan dolaşımına doğrudan geçmesini sağlayarak karaciğeri kısmen atlayabilir.
Zerdeçalın yararlığını ısı ile artırın
Bir çalışmada ısıtma işleminin zerdeçalın antioksidan seviyesini % 50’nin üzerinde arttıdığını gösterdi! Bundan dolayı zerdeçalı pişirdiğiniz yemeklerin içine ilave etmeniz size daha fazla yarar sağlayacaktır.