Zeytin çekirdeğini sakın atmayın! Yutun...

Zeytin çekirdeğini sakın atmayın! Yutun...

Zeytin, kahvaltı sofralarının hem lezzetli hem de faydalı besinlerinden biridir. Genellikle zeytinin çekirdeği çıkartılarak tüketilse de uzmanlar mutlaka zeytini çekirdeğiyle yemenin faydasını vurguluyor. İşte zeytin çekirdeklerinin mucizevi faydaları...

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytin, sağlığımız için bir dizi potansiyel yarara sahiptir. Zeytin A, D ve E vitaminleri açısından zenginken içerisinde potasyum, kalsiyum, çinko ve bakır minerallerini de barındırır.

Zeytin, çekirdeği çıkarılıp tüketilen bir besin olsa da pek çok uzmana göre zeytinin çekirdeği de mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Zeytin çekirdeğinin bu faydalarını öğrendikten sonra onları bir daha asla çöpe atmayacaksınız. Peki, zeytin çekirdeği yutulur mu, faydaları nedir?

İşte zeytin çekirdeği yutmanın güçlü etkileri...

Zeytin çekirdeği yutmanın faydaları

Zeytin çekirdeği, sağlığımız için birçok potansiyel fayda sunan besinlerden biridir. Zeytin çekirdeğinin içeriğinde yüksek oranda bulunan antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur, kanseri önler ve kronik hastalıkların riskini azaltır.

Zeytin çekirdeklerinin en bilinen faydaları; basura, kabızlığa ve prostata iyi geldiği bilinir. Ayrıca zeytin çekirdeğinde bulunan "oleuropein" adlı bileşik, kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

Öte yandan zeytin çekirdeği selülozik bir madde olduğu için mide ve bağırsakta problem oluşturmuyor. Mide ağrısına ve mide yanmasına şifa oluyor.

Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu'na göre zeytin çekirdeklerini taşla ezip tüketmek, bademcik iltihabına ve boğaz ağrısına iyi gelir.

Zeytin çekirdeği aynı zamanda antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir, bu da enfeksiyonları önlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Zeytin çekirdeğinin bazı uzmanlara göre yutulması önerilmiyorken çoğu uzmana göre bir dizi fayda içeriyor.