Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

Muhalefetin çıkmazı ve yeni yollar

Siyaset salt ideolojik kabulleri hayata geçirmek, soyut ilkelerin peşinden koşmak için yapılmaz. Siyasetin pragmatik ve pratik bir tarafı vardır. İnsanlar siyasetten gündelik hayatlarını daha da iyileştirecek, kolaylaştıracak somut kazanımlar da beklerler. İttifak, İYİP’e işte bu somut faydayı sağladı; hem Akşener’e hem de İYİP tabanına üzerinde hareket edebilecekleri geniş bir alan açtı.

Akşener, muhalefetin kazandığı belediyeleri kendi hanesine yazdı, her ne kadar CHP tabelası altında olsa da muhalefetin elindeki belediyeleri bir İYİP belediyesi olarak kamuoyuna sundu, özellikle Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarına bir İYİP’li başkan gibi muamele etti. İYİP’li bürokratlar belediye kadrolarında istihdam edildi, İYİP’lilerin belediyelerdeki işleri daha rahat çözülür ve görülür oldu.

Tek başına seçime girmek, bütün bunlardan vazgeçmek anlamına gelir. Çünkü Türkiye’de siyasetin iki kutuplu yapısı devam ediyor; İYİP’in HDP gibi oy bakımından domine ettiği bir bölgesi de yok.  Bu nedenle İYİP seçime kendi logosuyla girdiğinde ve sandıktan bir belediye çıkaramadığında, büyük bir hezimet yaşar. Akşener’in anlatacağı bir başarı öyküsü kalmaz, İYİP yerelde iktidar olmanın sağladığı avantajlardan ve belediyelerdeki imtiyazlardan mahrum kalır.

Akşener’in bunu partisine kabul ettirmesi çok güç, o da bunun farkında olduğundan her partinin seçimlere ayrı girmesi çağrısında bulunsa da, tamamen köprüleri atmadı. “Biz her yerde tek başımıza seçime girecekmişiz gibi çalışma yapıyoruz” dedi ama hemen arkasından partilerin mahallî işbirliğine gidebileceklerini belirtti. Herkesin gözünü diktiği İstanbul ve Ankara hakkında da günü geldiğinde karar verileceğini belirti. Velhasılı kelam, ittifaka kapıyı yine aralık bıraktı.

Akşener, bir açmazda; ya seçimlere kendi başına girip mutlak bir başarısızlığa uğrayacak ya da içine pek de sindiremediği bir ittifakın içine girecek.

Muhtemelen başarısızlığın yıkıcılığıyla uğraşmak yerine gerçekte kırgın olduğu ve kurtulmak istediği ittifakı ehveni şer görecek. Doğrusu başka da bir şansı yok! Bugünlerdeki yüksek sesi belki olası ittifak pazarlığında elini yüksek tutmak için olabilir ama muhataplar da o elin artık o kadar güçlü olmadığını biliyor.

Öte yandan yerel süreçler daha da derinleşiyor ve CHP il kongreleri kapsayıcı bir süreç olmazsa ciddi yapısal sorunlar kaçınılmaz. CHP kapsamlı bir çalışma yapacak bu noktada iç dinamiklerle…

Yoğun bir süreç kapıda, bu süreci kim organize ederse başarılı çıkacak.

CHP bu nokta da cesur davranmak zorunda…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar