EKONOMİK REFORM PAKETİNİN KIYMETİ HARBİYESİ KALMADI

Yaklaşık iki haftadır ekonomik reform paketini anlatmaya, açıklamaya çalışıyoruz, dün Salı günü akşama doğru paketin iş ve eylem takvimi de açıklanmış. Cumartesi sabah TCMB Başkanı Sn. Naci Ağbal’ın görevden alınmasını ve uluslararası bir sözleşmenin askıya alınmasını görünce zihin dünyam ve duygularım neyse bugün de aynı.  Artık ekonomik reform paketinde neler var, neler yok, var olanlar hangi takvimde ve nasıl yapılmalı türünden soruların ve cevapların hiçbir anlamı kalmamıştır, kıymeti harbiyesi yoktur. Neden mi; çünkü istediğiniz kadar güzel programlar hazırlayın, eylem planları açıklayın, gösterişli cümleler kurun öngörülebilirlik ve güven kalmadıktan sonra ne içeride ne de dışarıda, yani yurt içi ve yurt dışı piyasalarda, ekonomi ve iş çevrelerinde ikna edici olamazsınız, programınızı da kimse ciddiye almaz. 
Sevgili okurlar;
Kabul edelim ki; bu hafta başında yani Pazartesi günü ve akabinde yaşananlar sadece Naci Ağbal’ın görevden alınmasından ya da İstanbul Sözleşmesinin feshinden kaynaklanmıyor. Artık bu ülkede yaşayan veya bu ülkeyle bir şekilde irtibatlı olan, ilişkisi olan herkesin anlaması gereken bir gerçek var; o da bu ülkede öngörülebilirlik kalmamıştır, kurum ve kuruluşların çok fazla bir işlevi kalmamıştır. TBMM veya TCMB’ın Anayasalarda veya yasalarda bir yeri olabilir ama bağımsızlığı veya karar alma yeteneği ciddi anlamda zarar görmüştür, bağışlayın ama bu kadarını yazabiliyorum.  Uzun boylu yaşananları özetlemeye de gerek yok.  
Şunu söylemekle yetinelim, Cuma günü akşamı veya Pazartesi sabahı kabine de bazı değişikliklerin olacağı konuşuluyor, bir de bakarsınız ki, Salı akşamı eylem planını açıklayan Sn. Lütfi Elvan’ın görevden alınıp yerine bir başkasının atanmasına hiç şaşırmayın derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar