HER ŞEY SEÇİM İÇİN

2023 yılına girdiğimiz bugünlerde ekonomiyi ilgilendiren ve birbirini takip eden önemli kararlar alınıyor. Aslında benzer kararlar birkaç ay önceden başlamıştı. Memurlara 3600 ek göstergeden başlayarak sosyal konut kampanyalarıyla devam eden,  yeni yılla birlikte asgari ücrette yüzde 50’yi aşan iyileştirmeler, EYT konusunda yapılanlar ve nihayet memur ve emeklilere yapılan ücret artışları.  Önümüzdeki aylarda gündeme gelebilecek imar affı, mali aflar gibi diğer uygulamalarda olursa, şaşırmayalım.  Çünkü, 2023 yılı seçim yılı ve bu defa Sn. Erdoğan’ın yeniden seçilmesi eskiye göre kolay değil.  Öyle ki, Sn. Erdoğan bundan önce karşı çıktığı veya vaat edip de geciktirdiği yasal düzenlemeleri yapmak zorunda kaldı.  Neler mi?

Sn. Erdoğan daha önceleri “Tutturmuşlar erken yaşta emeklilik! Milletimin zararına olan bir şeye seçim kaybetsek de yokum.” demişti. 2019’da “20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olabilecek birisi 40 yıl çalışmadan devletten sağlık ve maaş hizmeti alacaktır. Ne olacak erken emekli olacak sonra gidecek başka bir iş bulacak. Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. İskandinav ülkeleri bundan dolayı battı” diyen de Erdoğan’dı.

Şimdi, Sn. Erdoğan’ın defalarca karşı çıktığı ve seçimi kaybetmeyi bile göze alırım dediği EYT düzenlemesinde yaş sınırı yok, yararlanacak kişi sayısı 2 milyon 250 bin olarak açıklandı.

Benzer şekilde her seçim öncesi seçim vaatlerinden birisi olan 3600 Ek gösterge konusunda bir türlü yasal düzenleme yapılmamış, konu hep sürüncemede bırakılmıştı.  2022 yılı TBMM yaz tatiline girmeden söz konusu düzenleme yapıldı ancak yürürlük tarihi 2023 Ocak ayı olmuştu. Şimdilerde ise doğalgaz, elektrik destek programları ve birtakım sosyal nitelikli ek ödemeler hep Haziran 2023 tarihine kadar geçerli.

Salı günü yıllık enflasyon rakamı belli olunca yakın çevreme yüzde 25 değil en az yüzde 30 olur dediğim memur ve emeklilere maaş ve ücret artışları kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle bir gün sonra yüzde 30’a çekildi. Muhtemelen şayet seçim mayıs ayında yapılacak olursa emeklilere Ramazan Bayramı öncesi verilen emekli ikramiye miktarı da 1100 değil en az 1500-2000 bandına çıkarılacak.

Şahsen bu tür kararların iki nedeni olduğunu düşünüyorum, birincisi 2023 yılının seçim yılı olması, diğeri ise Sn. Erdoğan’ın seçimi kazanmasının eskiye göre zor olması. Çünkü bu kararların pek çoğunda ekonomik gerçeklik ve doğruluk aramak boşuna.

Şu veya bu şekilde, yani ister erken veya zamanında seçim olsun Türkiye şubat ayında okulların ara sömestr tatiliyle birlikte seçim ortamına fiilen girmiş olacak.

İkincisi söz konusu bu uygulamaların bir nedeni, hatta temel sebebi bu defa seçimin çok zorlu geçeceği gerçeği. 2018 seçimlerinde yüzde 52 oyla seçilen Sn. Erdoğan’ın ve Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP’nin toplam oylarının bu defa yüzde 50’yi bulması oldukça zor görünüyor. Pek çok anket şirketine göre AKP’nin oy ortalaması yüzde 30-33, MHP’nin ise yüzde 6-8 civarında.

Bu defaki seçimin zor olmasının diğer bir nedeni de muhalefetin özellikle Altılı Masa’nın bileşenlerinin mutabakat zemininin devam ediyor olması. 2019 Yerel Seçiminden edindikleri tecrübeler de yol gösterici olarak Altılı Masa bileşenlerinin önünde durmakta. HDP seçmeninin Altılı Masaya destek vermesi durumunda Sn. Erdoğan’ın tekrar seçilmesi neredeyse imkânsız.  

Tüm bu nedenlerle son dönemde alınan kararlarda çok fazla ekonomik gerçeklik ya da mantıklı açıklama aramaya gerek yok. Tek bir gerçek var; her şey seçim için.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar