Buket Işıkdoğan Köse

Buket Işıkdoğan Köse

MAKE LOVE, NOT WAR SAVAŞMA / SEVİŞ

Bu söz, soğuk Savaş’ın 1963 Vietnam Savaşı döneminde, Hippilerin savaş karşıtı sloganı olarak karşımıza çıkıyor. Onlara göre insanlar sevişmedikleri için savaşıyorlar.

Belki bu sevişme sözünü sevgi anlamında kullandılar belki de gerçek anlamıyla tabi bunu bilemem ama bu sözleri daha sonraları slogana dönüşmüştür.

Kısıtlamalara karşı olan bu topluluk savaşın ve katliamların karşısında, silahsız pasif direniş göstermişlerdir. Hippilerin bu sözünü beklide bu kadar görünür kılan, savaş protestoları esnasında askerlerin kendilerine doğrulttukları silahların namlularına çiçek sokmalarıdır. Onlara o günden sonra ’ Çiçek Çocuklar’’ denilmiştir. Aşkın, özgürlüğün ve barışın çiçek çocukları.

Daha sonraları 1989 çıkışlı bir film olan Düşler Tarlasında ki hayali karakter Terence Mann, ‘’Savaşma Seviş’’ sözünü kullanır ve çok ses getirir.

Savaşların gerçeği şu ki; Halklar arasında değil de siyasi otoritelerin farklı çıkarlar uğruna ödettikleri bir bedel ve tarih boyunca olduğu gibi bu bedeli ödeyen başta insanlık olmak üzere tüm canlılar. Özellikle geleceğin umudu çocuklar!

Bugünlerde sosyal medya da yakından tanık olduğumuz Filistin_ İsrail savaşının masum kurbanları onlar. Korku dolu gözlerle olanları anlamaya çalışan çocuklar. Aynı görüntüleri Rusya _ Ukrayna savaşında da görüyoruz, Suriye’de de. Onlar ölümün soğuk yüzünü seyrederken, dünya da o çocukların gözlerinden çaresizliği izliyor tepksizce, duyarsızca…

Peki insanlar neden savaşır?

Çünkü küresel güçlerin en büyük para kazanma kaynağı savaşlardır. İşte gerçek sebep bu. Bunu örtmek için dini, milli, siyasi ve ekonomik nedenler ileri sürülür ve kimsede çıkıp hesap sormaz.

İtalyan yönetmen Benigni’nin yönettiği ve 2. Dünya savaşında bir anne_ babanın çocuğunu kurtarma hikayesinin anlatıldığı ‘’ Hayat Güzeldir’’ filminde küçük çocuk annesine sorar

‘’ Neden savaşlar oluyor biliyor musun?

Annesi yaşlı gözlerle şöyle der

‘’ Çünkü dünya insansız başladı ve de onsuz bitecek’’

 Konuyu araştırırken 2014 yılında Savaşma Seviş konsepti AXE Reklamı karşıma çıktı, mutlaka izlemelisiniz savaşmanın değil ama sevişmenin insanca bir dürtü olduğunu hatırlatması için bence tekrar tekrar izlenmeli.

Alman Fizikçi Albert Einstein’e ‘’3. Dünya Savaşı nasıl olacak’’ nasıl olacak diye sorduklarında şu cevabı verir.

‘’ 3. Dünya Savaşını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı taş ve sopalarla olacak’’

Sanırım bu sona doğru gidiyoruz. Onca masumun ölümünle beslenenlerin ellerine bulaşan kan büyük bir yıkıma neden olacak gibi görünüyor.

Bizler yine de savaşın olmadığı bir dünya hayalinden vazgeçmeyelim.

 

Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.

Mustafa Kemal ATATÜRK

 

Önceki ve Sonraki Yazılar