Toplumdaki egemen duyguda ‘utanma’ eksik

Dünyanın pek çok yerinde böyle sanırım; "rezil" olma kaygısı yaşamayan herkes ya zengin olur, ya ünlü! Birkaçdiplomaya sahip olmak, birkaçdil bilmek, yetenek, zeka... hiçbiri ama hiçbiri kişiye "utanma" duygusundan arınmış olanlar kadar kazançsağlamaz. Tüm bu vasıflar çoğu zaman düzenli bir iş ve düzenli bir gelir sağlar; halbuki utanman yoksa "rezilliğinle" kralsın.

Her dönem örneklerine rastladığımız ülkemizde ilk defa neredeyse tüm trafik magandalarının, çetelerin, hırsızlık ve yolsuzluğa bulaşan isimlerin, tüm "sonradan görmelerin" hükümet yetkilileri ile fotoğrafları ve ilişkileri var. Birkaçgündür gündemi meşgul eden Seydioğlu Baklava’nın sahipleri gibi. 23 Haziran seçimlerinden önce Binali Yıldırım'a "Kankamız" diyerek iki taraftan yanağına öpücük konduranlar gibi... "Kanla duş alma" gibi hastalıklı bir takıntısı olan mafya liderleri gibi; Dünya televizyonlarından aşırdığı projelerle kısa yoldan parayı vuranlar, hayali inek satarak büyük bir vurgunla kaçıp şimdilerde yattan poz veren "Tosuncuk" gibi… Bu güruh saymakla bitmez; genişleyen çember. Ortak noktaları ise "utanmaz" oluşları. Öyle ya; hamile bir kadını ve eşini arabalarına saldırarak ve belindeki silahla korkutan "insan" kılıklı, karakolda polis tarafından kapıda karşılanıp sırtı sıvazlanıyor. Utanması olan bunu yapar mı? Sosyal medya tepkisi olmasa ne polis utanacak bu görüntüden, ne amirleri.

Şeyma Subaşı, Cüneyt Özdemir...

Şeyma Subaşı, evlilik programlarında "ev, araba, yat, kat" peşindeki kızların "kriter" haline getirdiği her şeye sahip. O kızlardan farkı, katıldığı yarışmanın formatı; ama her şeye aynı anda sahip oldu; bu da onun "zekasının kanıtı". Yarışı 'başarıyla' tamamlamış bir kadın olarak takipçileri için tam bir rol model; elbette ki "tecrübelerini" paylaşacak! Türkiye'de kış başlarsa hemen kutup değiştiriyomuş Şeyma. Hangi kız hep kumsaldan poz vermenin yolunu öğrenmek istemez ki? Şeyma kitap yazmış da, "Herkesi mutlu edemem çünküpizza değilim" demiş. ABD'ye 'yerleşen' Cüneyt Özdemir'in bu kitabı değerlendirdiği videoda gülmekten konuşmaya zorlandığını gördük. Kimse deÖzdemir'e ABD'den Türkiye'deki gazetecilere yaptığı "Korkmayın!" çağrısını hatırlatmadı. Halbuki biz bu çağrıya daha çok gülmüştük.

Olmak istediğiniz kural tanımaz bir baklavacı, bir Şeyma Subaşı vs vs vs ... ise tek fazlalığınız "utanmanız."

Önceki ve Sonraki Yazılar