Bilal Erdoğan’ın Etno’su

Yaklaşık 2 hafta önce Bostancı’ya bir toplantıya giderken bir ilan dikkatimi çekti, çekmeyecek gibi değildi, zira tüm billboard’lar, elektrik direkleri, üst geçitler Etnospor ilanlarıyla kaplıydı. Yerel bir spor kulübünün ilanı olduğunu düşündüm. İlerleyen günlerde Beylikdüzü’ne, Sarıyer’e, Taksim’e giderken de aynı ilanları gördüm. Tüm üst geçitler, ilan panoları, metrolar, otobüsler “Ok yaydan çıktı” ve “Etnospor” ilanlarıyla donatılmıştı. Google’a nedir bu Etnospor diye bakınca bu kadar ilanın ve tanıtımın nedenini anladım. Zira Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun düzenleyeceği etkinliğin duyurusuymuş.

2015 yılında Kırgızistan’da kurulan Etnospor, özellikle Orta Asya’da yaygın olarak yapılan geleneksel sporları tanıtmayı hatta bu spor dalları- nın olimpiyatlara dahil olmasını sağlamayı hedefliyor. Konfederasyonun sitesini de inceledim, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük organizasyon, Kırgızistan’da yapılan Dünya Göçebe Oyunları olmuş. Bir diğer etkinlik geçen yıl ağustos ayında yapılan festival, İstanbulluların reklama boğulduğu son festival ise 11 Mayıs tarihinde Yenikapı’da yapılacak. 7 üyelerinin olduğu yazıyor sitede ancak hangi ülkeler olduğu hakkında bilgi yok. İran, Rusya, Hindistan gibi ülkelere link verilmiş, onlarda da Türkiye’de yapılan etkinliklerin fotoğraflarından başka bir şey yok

Elbette tarihin süzgecinden geçen dillerin, kültürlerin, el sanatlarının ve sporların yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması önemli, bu konuda adımlar atılmalı, desteklenmeli. Ancak bunu, bir siyasi bir şova dönüştürmeden yapmak lazım. Tüm dünyanın canlı izlediği, yüzlerce ülkeden binlerce profesyonel atletin katıldığı Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Yarışı’nda bile bu kadar tanıtım, bu kadar gösteriş olmuyorken ülkede sporcu sayının 100’ü geçmediği (güreşi ayrı tutarsak) Cumhurbaşkanı’nın oğlunun özel olarak ilgilendiği bazı spor dallarına bu kadar para harcamak, özel festivaller düzenlemek, siyasi etik açısından ne kadar doğru?

Bilal Erdoğan’ın ok merakını bilmeyen yok, hatta kendisi bunun için Okmeydanı’nda bir de tesis kurdu. Biliyorsunuz Okmeydanı, eskiden Osmanlı padişahlarının ok atmak için gittikleri bir yer, Cumhurbaşkanı’nın oğlu da bunun için Okmeydanı’nı tercih etti; Okçuluk Federasyonu’nun tesisleri olmasına karşın... Hatta okçulukla ilgili bir fotoğraf sergisi bile yaptılar, ben de Taksim metrosunda gördüm bu sergiyi... Bilal Erdoğan ve damat Berat Albayrak’ın ok atarken çekilmiş görüntülerinden oluşan bir fotoğraf sergisiydi.

Dikkat çeken bir diğer konu da bu festivalin sponsorları... Ana sponsor Turkcell, hizmet sponsorları da THY, TRT, Anadolu Ajansı vs... İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor Bakanlı- ğı’nın da desteği var. Yani tamamen AKP’nin güdümündeki şirketler ve kamu kurumlarının kaynak aktardığı bir festival var ortada.

Saptamalarına çok güvendiğim uzun yıllar yurtdışında çalışmış bir gazeteci büyüğüm “Şehzademiz oyalansın, keyfi yerine gelsin diye padi- şahın icazet verdiği bir etkinlik” değerlendirmesini yapmıştı bu festivalle ilgili. Sizce de öyle görünmüyor mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar