Otel bahane yüzlerce villa şahane!

Bodrum’un eşsiz koylarında yükselen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla mühürlenen projelerin akıbeti merakla bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mühürlenen 8 projeye tanınan bir aylık süre yakın zamanda dolacak. Bakalım bu süre içinde kimler inşaatları yasal sınırlar içine alabilecek!

Herkes bu kararı alkışlıyor ama bu dev tesislere izin verenler, yapılmasına göz yumanlarla bugün karşı çıkanlar aynı isimler… Neyse en azından imara uygun bir şekilde yapılması sağlanmış olur.

Mühürlenen projelerin sahipleri itiraz ediyor ancak ortada gerçekten büyük bir ‘doğa katliamı’ var. Bakınız eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci’nin sahibi olduğu The Bo Viera projesi… Bir tepenin tüm yamacını ve denizi betonla doldurup ‘Bodrum’a dünya standartlarında bir tesis’ yapıldığı iddia edilen proje, tam bir facia!

Aslında bu projelerin çoğu otel olarak lanse edilse de çoğu residence’lardan, villalardan oluşuyor. Çünkü inşaat şirketleri, projeleri turizm tesisi olarak gösterip devlet tarafından sağlanan avantajlardan faydalanıyor, denetimlerin dışında kalıyorlar. 40-50 odalı bir otel yanında da yüzlerce villa!

80 odalı otel, 365 villa!

Örneğin Salih Bezci’nin projesinin içinde Hilton’un Curio zinciri yer alacak. Otel 80 odalı ama 365 tane villa da yapılıyor. Sayılara bakınca otelin göstermelik olduğu zaten anlaşılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Turizm Gazetesi’nde bu konuyla ilgili bir değerlendirme çıktı. Gazeteye konuşan birçok mimar, “Çoklu fonksiyon, karma proje gibi adlarla, içinde küçük bir otel olan büyük bölümünü villa, rezidans ofis ve AVM’lerin oluşturduğu projeler, birkaç yıldan beri İstanbul ve diğer şehirlerle Bodrum ve diğer kıyı bölgelerinde görülüyor. İnşaatçılar bu yolla; projelerini çeşitlendiriyor, projenin satışını kolaylaştırıp turizm yatırımı adını kullanarak projeyi prestijli hale getiriyor” diyor.

Bodrum’da mühürlenen projelere baktığımızda neredeyse tamamında aynı ‘karma proje’ yaklaşımını görmek mümkün. Ön tarafta bir otel, arazinin neredeyse tamamında ise yüzlerce villa. Çoğu özel havuzlu, kendi bahçesi olan metrekaresi binlerce dolardan satılan villalar. Kısaca Bodrum’u mesken tutan bu inşaat şirketleri turizme katkı adına mesken yapıp satıyor!

Oda başkanları villaları iade etmek istiyor

Yasal durum incelendikten sonra mühürlenen projelerin akıbeti belli olacak ama şimdiden büyük bir prestij kaybına uğradıkları görülüyor. TOBB kulislerinde, projeden ev alan onlarca oda başkanının, Salih Bezci’yi arayıp “Başkan ne oluyor, yüz binlerce dolar para verip ev aldığımız proje mühürlendi, evi verip paramızı almak istiyoruz” talebinde bulunduğu konuşuluyor. Siyasi iktidara bağlılıklarını her koşulda gösteren oda başkanlarının Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla mühürlenen bir tesisle adının anılmamasını istemeleri oldukça normal. Bakalım Salih Bezci ve ‘bu projeden ev alın’ diyerek pazarlama çalışmalarına katkıda bulunan daha üst düzey başkanlar, meslektaşlarını ikna edebilecek mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar