Yeni başlangıçlar zamanı

Y AZIN ortasındayız. Sıcaklar fena halde bastırdı. Okullar kapandı. İnsanlar tatile akmaya başladı. Kimileri köylerine, durumu daha iyi olanlar tatil beldelerine… Bazıları yazlıkçı, bazıları otelci… Herkes geçmiş bir yılın bütün yaşanmışlıklarını geride bırakıp yaptıklarından ve yapmadıklarından arınmaya çalışıyor.

Hayat ise akıyor. Her son bir başlangıç… Bir yandan geçmişi geride bırakıp rahatlama ihtiyacı içine girilirken bir yandan da yeni bir oyun, yeni bir düzen kuruluyor. Bir şeyler sonlanırken bir şeyler yeni başlıyor.

Parlamenter sistem sona erdi. Tabi ki şimdilik… Gelecek ne getirir bilinmez. Birileri ikinci Cumhuriyeti kurma peşinde. AKP iktidara ilk geldiği andan itibaren her şeyi 2002 öncesi ve sonrası olarak böldü. Kendinden önce yapılanlarla ve Cumhuriyetin bütün birikimleriyle bir hesaplaşma içine girdi.

2023 tarihini bir hedef olarak sunması da bir bilinçaltı operasyonuydu. “Cumhuriyet 1923’te kuruldu şimdi biz yüz yıl sonra yeniden kuracağız” demek istiyorlardı aslında. Bir dualite, bir ikilik yaratmaya çalışıyorlardı; AKP’den önce AKP’den sonra…

Bu satırlar yazılırken Tekirdağ’dan yükselen kan ve gözyaşları arasında debdebeli bir törenle Erdoğan taç giymeye hazırlanıyordu. Atatürk’ün Türkiye’si artık geride kaldı şimdi yeni bir Cumhuriyeti kuruyoruz demek istercesine…

Peki, bu arada bizim mahallede neler oluyor? Seçim geride kaldı, şimdi yeni başlangıçlar için tam da oturup düşünme zamanı. Yaptıklarımız kadar yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. Hatalarımız yok dersek sadece kendimizi kandırırız. Öz eleştiri yapmadan doğruyu bulamayız.

Şimdi bizim için topyekûn bir yeniden yapılanma zamanı. Yeni başlangıçlar zamanı. Hadi hep birlikte duralım önce, ruhlarımızı bekleyelim. 

Sonra korkmadan, hiçbir komplekse kapılmadan yeniden ele alalım her şeyi. Ama yeniden, tamamen yeniden, tepeden tırnağa yeniden…

Atilla İlhan’ın dediği gibi;
“Hayat zamanda iz bırakmaz
Bir boşluğa düşersin bir boşluktan
Birikip yeniden sıçramak için
Elde var hüzün…”

Önceki ve Sonraki Yazılar