Mustafa Ülkü Caner

Mustafa Ülkü Caner

Çin-Myanmar-ABD

Stratejik olarak Güneydoğu Asya bölgesinde Çin’in enerji ve ulaşım yolları için çok önemli bir konumda olan, ayrıca çok sayıda yeraltı zenginlikleri ve müthiş doğal güzellikleri bulunan, 60 milyon civarında nüfusu olan bir ülke Myanmar.

Nüfusun yüzde 60 kadarı Budist, geri kalanı ÇOK SAYIDA FARKLI AZINLIKLARDAN, Wikipedia ansiklopedisine göre yaklaşık yüzde 4 civarında da ülke genelinde yayılmış Müslüman var.

Gerçi Müslüman bazı “liderler”e göre yüzde10-14 arası Müslüman varmış.

Müslümanların yarısı da işte o sorunlu bölgede yaşıyor.

Çok uzun yıllardan beri askeri iktidarlar tarafından yönetilen ülkede 2015 yılında Nobel Barış ödüllü kadın muhalif insan hakları aktivisti AUNG SAN SUU KYI fiili başkan seçildi.

Daha doğrusu çocukları İngiliz vatandaşı olduğu için yüzde 80 oy oranına rağmen resmen başkan olamıyor.

Yani FİİLİ BAŞKAN! ORDU’nun parlamentoda ve hükümetteki etkisi halen çok büyük.

Ayrıca seçimlerde yüzde 4 kadar da olsa Müslü- man azınlığın seçim hakları gasp edilmişti.

Yani oldukça demokrasiden uzak bir siyasal yapı mevcut. 15 yıl ev hapsinde muhalif lider olarak mücadelesini sürdüren bir kadın siyasetçi katı bir askeri yapıyla birlikte ülkeyi yönetmeye çalışıyor.

Ülke yönetimi Çin Halk Cumhuriyeti ile dostane komşuluk ilişkisi içinde.

Bu güçlü yakın ilişki ABD’nin Asya- Pasifik bölgesindeki menfaatlerine çok zarar veriyor.

2. Dünya savaşından bu yana o bölgedeki çok sayıdaki azınlık ve dini farklılıkları derinleştiren ve kullanan ABD özellikle orada yaşayan Müslüman azınlık içinde İngilizlerin 70-80 yıl önce tohumlarını attığı şeriatçı-cihatçı tarikat ve örgütleri kuruyor veya en azından var gücüyle destekliyor.

Yani oraların da FETÖ’sü, El Kaide’si, dış güçlerin oyuncağı cehalet ürünü casus tarikatları, siyasileş- miş mafya bozuntuları var.

ABD, her yerde birden çok, bazen birbiriyle çatı- şan dini, siyasi veya azınlık bulmakta usta. Myanmar’da BU ÖRGÜTLER özellikle Afganistan’daki Taliban, El-Kaide vb. ABD güdümlü şeriatçı terör örgütleri ile yakın işbirliği içinde ülkede terör estiriyorlar ve hükümet güçlerine karşı saldırılarda bulunuyorlar.

Myanmar Ordusu içindeki şahin kanat da durumu istismar edip terör ile mücadele bahanesiyle Müslüman halkın tehcirinde ve insanların katledilmesinde aktif rol oynuyor.

Tabii olan arada kalan özellikle Müslüman kadın- çocuk ve hatta Budist zavallı halka oluyor. Onlara siyasi istismara ve gösterişe kaçmadan yardım gerek.

Bu arada; ABD’nin ÇİN’in önünü kesme politikası Myanmar’da yaşayan özellikle Müslüman, ama aslında fakir halk üzerinden başta İslami geçinen agresif Amerikancı terör örgütleri aracılığıyla sürdürülüyor.

Büyük Ortadoğu Projesi yanı sıra ikinci büyük Proje Güney Asya-Pasifik Projesi’nin bugünlerdeki önemli taşları Myanmar’daki cihatçı terör vasıtasıyla yaratılan kaos ve Kuzey Kore ile füze kavgaları.

Dünyada kaos yaratarak dünyayı yönetebileceğini sanan aptal siyasiler olduğu ve onların güdümüyle yaşayan insanlar buna müsaade ettiği sürece daha çok Müslüman, Budist, Hıristiyan veya başka inanan inanmayan insanlar bu zulmü maalesef yaşamaya mahkum.

Önceki ve Sonraki Yazılar