Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Kurtuluş: Futbol aklı kurulu

         Mart 2016'da HABERTÜRK Gazetesi'nde sonuçları yayımlanan, 81 ili kapsayan taraftarlık anketinin sonuçlarına bakılırsa Anadolu takımlarının dört büyükler karşısında başarılı olmaları, şampiyonluk elde edebilmeleri olanaksız görünüyor zira Türkiye'nin % 84.6'sı dört büyük takım taraftarı...

        Lâkin bu kulüplerin nasıl yönetildiğine ve içindeki bulundukları borç batağına bakıldığında da en uygun "isyan" ortamı içinde bulunmaktayız.

        Başarılı olmayı beş sezon içinde şampiyonluğa ulaşabilmek olarak tanımlayalım. 

        İlk ve bir Anadolu kulübü açısından en kolay adım perde arkasında menajerler tarafından yönetilmekten kurtulmak olmalıdır. Kolay dedik ama her şeyi belirleyen siyaseti de düşündüğümüzde işin en zor kısmı bu "assumption" yani başlangıç kabulü olabilir. Evet; varsayalım ki projemizi destekleyen tertemiz ve samimi bir yönetim var...

        Yönetimin yapacağı ilk iş; bütçe temini dışındaki yetkilerini, kurulacak "futbol aklı kurulu"na sevketmek olmalıdır. Futbol aklı kurulu yönetimden başkanla birlikte en fazla iki kişi içerecektir. Kurula maaş karşılığı hizmet edecek yedi uzman kişi alınacaktır. Kurul seçeceği teknik direktör ve yardımcısının da katılımıyla toplam 11 üye ile her ay toplanıp kararlar alacak ya da değerlendirme raporları oluşturacaktır.

          Futbol aklı kurulunun altında çalışacak üç kurul daha olacaktır: 22 kişilik futbolcu izleme komitesi (scout ekibi), altyapı komitesi, sosyal medya ekibi.

          Bu kurullar ve sayısal abartının nedenleri ve dolayısıyla önleyecekleri şunlardır:

* Tek kişi aklından ve egosundan kulüp her anlamda uzak kılınmalıdır.

* Menajerlerle komisyon ilişkisinin kesilebilmesi, kulübün "vurgun yeri" olmasının önünün alınabilmesi için yetkilerin hep kurullarda olması şarttır.

          Önerilen kurullardan kimileri var gibiymiş, emsalleri olmuş gibi durabilir. Ama gerçekte altyapı anlamında Altınordu Kulübü dışında hiçbir kurulun eşi görülmemiş, uygulama olmamıştır. Eskiden yazıhanelerden yönetilen TC futbolu bugünlerde plaza toplantı salonlarında başkan, menajer ve birkaç başkan yardakçısı tarafından yönetilmektedir. Sosyal medya sayesinde örgütlenen fanatik taraftarlar da başka bir etken olmuştur. Bilinçsizlik rüzgârına, savrulmalara, bölünmelere karşı duracak olan şey profesyonel yönetimdir, futbol aklı kuruludur.

YanıtlaYönlendir

Önceki ve Sonraki Yazılar