Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Puantaj irdelemesi 2

Lig değerlendirmesine devam edelim. Gol krallığında 12 golle Diagne zirvede yalnız. Yedi golle Göztepeli Yasin ikinci dersem; sakatlanmazsa adamın gol kralı olacağını siz de öngörürsünüz. Kasımpaşa'nın üçüncü olmasının dört sebebi var: (1)Trezeguet (2)Diagne (3) 43 top çalan solbek Olivier Veigneau. (4)BAL.

Pas arası diye bir istatistik duymuşsunuzdur. Anlamı "kaliteli top çalma". Yani her top çalma pas arası değil. Rakibin nereye pas atacağını sezip, hamle yaparak top çalma. Örneğin ligin en çok top çalanı Erzurum solbeki Leo Schwechlen. 56 top çalmış ama bunun yalnızca 29'u pas arası... Peki, pas arası istatistiğinde lider kim? Ankaragücü'nün Osmanlı'dan kiraladığı Tiago Pinto, 43 pas arası hırsızlıkla açık ara önde.

Dün yerli hocaları gömdüm, bugün iyi bir şey söyleyeyim: Beklerin içeri girip hamle yapmasını düşünebiliyorlar. Çok daha ötesini yani hücum setlerinde orta içe girmelerini (false back - sahte bek) henüz düşünen az. Örneğin Başakşehir'de Clichy bunu yapıyor. Kendisine sormak isterim bunu:) "Sen mi öğrettin Abdullah Hoca'ya bunu len kerata?!" deyu... Zira daha önce Ferhat filan varken görmedim böyle şeyler...

Bu sahte bek şeysini ilk Guardiola'da fark etmiştim. Delph neden bek oynatılırdı ki?! "Haea?!!" demiştim izleyince... Daha zengin pozisyon değiştirmeler ve setler Klopp'un aklında. Ama malzeme yetersiz. Liverpool'daki bebeleri, bek olarak star yaptı ama ötesi için yetersizler... Zaten bir de böyle değişken baskı setleri için arkada iki tane özel stoper lazım, ondan da uygulayamıyor Klopp. Van Dijk yanında Hummels oluverse ah!

Yine dalıverdim Kloppçuluğa:) Basit ve yerel olacaktım güya. Dünyada bile ön orta saha (önlibero) sıkıntısı var; Türkiye'de olmaması normâl. İstatistiklere bakıyorum; ligde Atiba'nın yok edilişi sonrası bir Aurelio filan yok. Performansına "hadi leyn!" diyeceğimiz Onazi'nin en iyi gözüktüğü ligi çöpe atmalı. Bursa'daki Aytaç Kara'nın peşi sıra geldiğini söylesem bir bilene; der ki: Çöpe atmadan önce yakalım:)

Kendime de bir eleştiri yaparak bitireyim: Erzurum'u hem en zayıf gördüm, düşer dedim hem de birçok maçta beğendim..? Kurtulmaları yine zor görünüyor lâkin o iyi gördüğüm oyunun dayanak noktaları solbek Leo ile stoper Lokman Gör imiş. Özellikle kovulan Altıparmak Hoca zamanında ileride sette kalabilmelerinin nedeni bu iki oyuncuymuş, fark edememişim. Lokman Gör pas arasında ikinci. Helâl.

"Atiba yokluğunda Jose Sosa "isteseydi" şu an Trabzon üçüncüydü" şeklinde bir önerme ile bitireyim. İstemeyen, istese ligin tozunu atacak birçok topçu da var ligde...

.

Not: İlk 12 maçta ligin en iyi futbolcusu istatistiklerde yok: Süleyman Doukara. Tek bir oyuncu alıyor düşebilecek takımı, 5. yapıyor... Hatta son maçta stopersiz Akhisar'ı yenebilselerdi 3. olacaklardı... Kendini geliştirmelisin Bülent Korkmaz. Cihat Hoca sana neler yaptı otur günde üç kere izle... Kontracılık hep sökmez!

Önceki ve Sonraki Yazılar