Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Resmî ve gerçek şampiyon

Kadro kalitesi ile herkesin favori gösterdiği Beşiktaş 2016-17 sezonunun resmî şampiyonu olurken ligdeki tüm takımlara karşı galibiyet alabilen tek takım ve aslında Beşiktaş’ı iki maçta da yenen Başakşehir ikinci oldu. Başakşehir’in Beşiktaş ve Adanaspor’a attığı nizami iki gol iptal edilirken toplamda 5 puanlık kayıp verdirilmiş oldu hakemler ve federasyon tarafından. Atiba ve Quaresma’nın atılması gereken maçları da hesaba katarsak manzara çok daha vahim ama bu gerçekleri gören bendeniz dâhil kimse -son kertede- Başakşehir’in şampiyon olmasını istemezdi. (“Yılın Beşiktaşlısı: Hakemler!” diyen Ahmet Çakar haklı yani…)

Sezon başında kadrolara ve hocalara göre ürettiğim birçok önerme doğrulanırken en büyük yanlışı şampiyon takım konusunda yapmış oldum. “Abdullah Avcı futbolu hiçbir takımla sezonu şampiyon bitiremez” demiştim ama aslında bitirdiler. Beşiktaş’a karşı iki maçta uyguladığı bölgesel pres taktiğine Şenol Güneş çözüm üretemedi. Bu tarz bir oyuna karşı, beklerle yapılan diagonal paslı bir çözüm var ama uygulayabilmek için Caner Erkin gibi bir solbek lazım. Onun sakatlığı aslında çok şeyi eksiltti.

Fenerbahçe altıncı olur demiştim; maksadım “kesinlikle şampiyonlar ligi sıralaması elde edemez” önermesine anlam katmaktı, üçüncü bitirmeleri biraz da Galatasaray yönetimi sayesinde oldu. Kadro kimliğine göre hoca seçmek çok mühim. Hücum oynaması gereken, kaliteli bekleri olmayan bir kadronun başına Tudor gelince 12 maçta 17 puan kaybı kaçınılmazdı.

Kadroya göre hoca ilkesini Akhisar’da da gördük. Cihat Arslan takımına defansçı Tolunay gelince küme düşmeye doğru gittiler. Okan Buruk ise büyük bir zihniyet değişimi yaşadığını gösterdi ve Akhisar’la son sekiz haftanın lideri oldu. Elinde Özer, Olcan, Vaz Te, Cikalleshi varsa hücum oynamalısın o kadar!

İlk yarı sıfırcı Hamza Hamzaoğlu, Bursaspor’dan sonra gittiği Osmanlıspor’u da kurutmakla meşgul. İyi ki Avrupa Ligi oynadınız kardeşim, her maç mı kaybedilir, gol bile atılamaz kaç hafta?!

Futbolcu döverek takımı adam etmek isteyen Teksas tribününün yalnız bıraktığı Bursaspor, çok önemli maçta Gençlerbirliği’ne yenildi. Rizespor, Alanya’yı yener; Bursa deplasmanda Trabzon’u yenemezse Bursa küme düşecek. Sezon başında Batalla ve Del Valle hatırına 12.’lik atfetmiştim Bursa’ya ama inanın öyle şanslı puanlar aldılar ki çoktan küme düşmeliydiler. Kaleci Harun’un kurtardığı penaltılar ve % 100’lük pozisyonlara rağmen bu durumdalar…

Rizespor son anda kurtulabilir; dilerim kurtarırlar zira başkanın hocaya sahip çıkan tavrı, ülkede tek! Son maçta Osmanlı’yı yenerlerken benim büyük değer atfettiğim Ahmet İlhan, Mehmet Akyüz kadroda yoktular; uzun zaman önce kadro dışı kaldılar. Özgür Çek ameliyatlı, Oğulcan ve Jantscher son 20 dakikada oyuna girdiler. Bir sürü vasat genç ve Kweuke ile maç aldı Hikmet Hoca. Alanya’yı kimle nasıl yenecek merak ediyorum; insan, intihar edecek olsa 4 Haziran’a erteler merakından…

Önceki ve Sonraki Yazılar