Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

SAPAN İNSANDAN ZEMAN'A

Mademki virüs nedeniyle evlere hapsolduk; biraz nostalji:

Rory Delap namı diğer “sapan insan” kimdir?

David Moyes onun için “insan kılığına girmiş sapan” benzetmesini yapmıştı. Arsenal hocası Arsene Wenger “onun yeteneği haksız rekabete neden oluyor” demişti. Bahsettikleri isim, Rory Delap’ti. Eski bir futbolcu. 2008 yılında Stoke takımında tanımıştım onu.            

Delap oynadığı takımlara attığı uzun taçlar sayesinde 42 gol attırmış bir efsane. Otuz yaşında keşfetti yeteneğini. Ortalama 38 metreden; kavisli şekilde 60 kilometre hızla attığı taçta, topa biri dokunduğunda gol oluveriyordu. Korner atışından ve hatta frikikten tehlikeli bir durumdu.         

Delap taç atmasın diye topu kornere bırakıyordu kaleciler. Taç atarken onu rahatsız etmeye çalışan rakip takımın yedek oyuncusu sarı kart görmüştü. Delap’in takımı Stoke City ile maçı olan West Ham, ona engel olmak için reklam panolarını öne almıştı ama durduramamıştı. 2-1 yenildiler, Delap’in taçtan gelen asisti ile…         

Delap ilham oldu, uzun taç atma rekorları var bugün. 60 metre öteye top atabilen insansılar var ama hiçbiri bir Delap değil zira o kavis ve hız, hedef tutturma başka kimsede yok. Olmadı da henüz. Delap gençliğinde cirit şampiyonluğu yaşamış bir İrlandalı idi; taç atışlarını cirit tecrübesine bağlayanlar oldu.

Zdenek Zeman kimdir?

Zdenek Zeman dünya futbolundaki en çılgın adam. 1989-94 arası çalıştırdığı Foggia’yı üçüncü ligten alıp İtalya birinci ligine çıkartan, çılgın pres ve gol üzerine kurulu 4-3-3’ü ile fenomen olmuş bir dâhi. Gol ve mucize dolu bu ütopik döneme Zemanlandia deniyor. Nesta’dan son dönem İmmobile’sine onlarca futbolcuyu çıkaran isim. Lazio ilk ne zaman 60 bin kişiye oynadı sanıyorsunuz? Roma taraftarı ve Totti efsanesi de onun ürünü. Birçok takımı santrada 2-0-8 pozisyonunu alır. Sekiz futbolcu aynı anda karşı yarı sahaya saldırır.

Zdenek Zeman, doping uygulamalarını açığa çıkarıp İtalya’dan kovulduğu dönemde 1999-2000 sezonunda Fenerbahçe’de görev almıştır. Boliç’li, Aygün’lü, Sergen’li takıma ağır idmanlı 4-3-3 oturmamış, kovulmuştur...

Önceki ve Sonraki Yazılar