Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Teknik futbol öldü

Juventus, 11 Nisan 2017’de evinde ağırladığı Barcelona’yı 3-0 yendi. 19 Nisan’daki rövanşta Barcelona’nın 3-1 ya da 4-1 yenip elenebileceğini düşündük. Ama Camp Nou’da, Barcelona’nın evindeki rövanş, 0-0 bitti. Barcelona kaleyi bulan “1” şut atabildi. % 35 topla oynayan Juventus, Messi – Neymar – Suarez üçlüsüne sahip Barca’yı eledi. 19 Nisan 2017 benim için eski futbolun, teknik futbolun öldüğü tarihtir. Evet her şey bitti; modern futbol kazandı.

İtalyan futbolunu biliyorduk hak etmedikleri halde bir sürü final yaşamışlardı defansif disiplinle. Hem milli takımla hem kulüp takımları ile. Ne bileyim bir takım defans yaparak Avrupa Şampiyonu bile olmuştu: Yunanistan… Bunlar; olur şeylerdi, futboldu bu!

Birçok teknik direktör ve tüm futbol kamuoyu için dünkü maç birikmiş anomalilerin finali oldu. Futbol topla oynanır, topçuyla oynanır paradigması 19 Nisan 2017 itibariyle yıkıldı. Gelmiş geçmiş en iyi futbolcu Messi, yanında Neymar adlı dönem starı, Suarez gibi tekniği olan bir fırsatçı ve arkalarında futbol zekâsı unutulmayacak olan İniesta. Evet hiçbiri yetmedi. Kalplerimizdeki cesaret ve ustalığa, tekniğe güven öldü.

Koşanlar, hatasız kademe yapmayı bilenler, gol için kontra atak bekleyenler kazandı. Şimdi daha çok takım bunu yapacak. Birkaç tane de top yapmayı bilen futbolcum olsun diyenler de dönecek. “Hücum değil; daha kusursuz defans yapmalıyım” diyecekler… İnanın bana manzara bu kadar kötü…

Birden bire gelmedik bugünlere. Yavaş yavaş geldiler, biriktiler. Mesela ligimizde Tolunay Kafkas’tılar, Aykut Kocaman’dılar, Ertuğrul Sağlam’dılar… Artık daha çok var olacaklar. Hüseyin Kalpar’ından Hikmet Karaman’ına eski hocaların bir sürü eksiği olabilir ama onlar araya birkaç yetenekli oyuncuyu sıkıştırma çabasında insanlardı. Yok olacaklar; artık Oğulcan’ı, fiziği zayıf olduğu halde Recep Niyaz’ı oynatmak intihar sayılacak. Rizespor’un küme düşüyor olması da delil olarak kullanılacak örneğin. Ya da Yılmaz Vural’ın artık gelip “sihirli sonuçlar” alamaması da buna bağlanacak. Görünürde hücum diyecekler sahada Baroni, Meyreleş diyecekler.

İngiltere’nin premier ligine de sirayet ettiler aslında. Conte’nin üçlü dediği çoğu zaman beşli defansı, hatta iki önlibero (çapa) ile yedili defansı şampiyon oluyor. Biz orada en fazla Tottenham hocası Pochettino’dan, ilk yarı sıfırcı Pulis’den, toplam 0-1 golcü Big Sam’den hazzetmezdik. Nefret listemizde olan Mourinho’nun yanına gülen yüzlü şeytan Conte geldi ve paradigmasal kırılmalara yol açtı, açacak. Düşünün çok sevdiğimiz Klopp bile eski tip forvet Benteke’yi oynatmadı, yolladı. Onun 10 kat hareketlisi Sturridge bile modern futbolun minimal gereklerine yetemediği için sakat olmadığında bile yedek. Modern futbolun hücum düşüneni bile bu işte; en pahalı atletler sende olacak, üç saniye içinde topu kapacaksın!

Sarri’nin Napoli’sinden gençlerle “futbol” oynamaya çalışan Tuchel’e birkaç hoca direniyor. Ama şampiyon olamıyorlar, eleniyorlar filan… İnternetten yalnızca sonuç ve gollere bakan taraftarlar takımlarında kalsın ama maç izleyenler yanımıza gelsin. Safları sık tutalım, önliberocu/çapacı çakalların takımlarına mesafe koyalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar