Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

Z Jenerasyonu ve Meleke

Uğur Meleke iyi bir yazar, fikir insanı. Önermesiz yazısı olmaz. Son yazısında Z kuşağına giydirmiş; Pogba ve Hazard gibi şımarıklar üzerinden… Z kuşağı 1990ve sonrasında doğan nesil, doğuştan dijital denilenler. Bir şeye sahip olmak için emek sarf etmeyi bilmiyorlar, takım yerine bireyciler, dünyaya bir kere geliyoruz anlayışındalar gibi tespitleri var Uğur Meleke’nin.
Eski İngiliz futbolcu Gary Neville’ın Pogba hakkındaki tespitini de aktarmış Uğur Meleke: “Onun her şeyi bir youtube ya da instagram videosu için yaptığını düşünüyorum. Sanki sahada Manchester United için savaşmıyor, parkta arkadaşlarıyla top oynarken kayıt yaptırıyor! Onun için hiçbir şey ciddi değil, sanki bir şakanın içinde yaşıyor.”
Pogba, Hazard ve hoca yollayan bir kısım başka şımarık kulüp topçularını (Giresunspor, Gençlerbirliği) sayabiliriz ama bir noktada durmak lazım. İşi teknik direktörlük ölüyor, futbol ölüyor noktasına götürürken dikkatli düşünmek gerek.
Eski kuşakların yeni kuşaklara tedirgin yaklaşımı, onları küstah bulmaları yeni bir şey değil. Millattan önce 365 yılında Aristo diyor ki: “Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar, yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini dinlemiyorlar…”
Twitter küfürbaz ergenlerine giydirmesiyle tanınan Uğur Meleke’nin öfkesi doğaldır ki dinmedi ve işi şımarık Z jenerasyonu nedeniyle teknik direktörlük ölümüne dek götürdü. Eski zamanlardan çok daha şımarık topçular bulup yanlarında Pogba ve Hazard’ı peygamber ilan edebilirim. George Best’ten Sergen’e neler çıkar neler… Messi’den sonra en iyi topçu olan Maradona kokain kullandı yahu. Şimdiki topçuların çoğu kendine çok iyi bakan, haftada 60 maçta 12 kilometre koşmayı sorun etmeyen tipler.
Hazard ve çetesi daha önce şampiyonluk sonrası Mourinho’yu yolladı şimdi de Conte’yi yollamak istiyorlar. Bu iki defansçı hoca da Hazard’ın stiline uygun değil. Ama şöyle de bir durum var: Kendini en iyi sanan Hazard’ın şampiyon olabilmesi için böyle hocalarla olması şart! Ne zamanki başarı geliyor ardından Hazard deneylere ve yönlendirmelere başlıyor.
Ve evet futbol tehlikede ama yeni nesil topçular nedeniyle değil. Mourinho, Conte, Ranieri, Aykudınt, Tolunay gibi defans manyaklarının hücumu birkaç özel topçuya, şansa, 66. dakika sonrasına bırakmasında tehlike var. Şampiyonluğu, kupayı başarının tek kıstası sayarsanız; futbolunu asla sevemeyeceğiniz hocalara yavşayacak sebep ararsınız. Onları metheden güruhun içine dalarsınız. Zekânızı ise ara sıra kullandığınız “ama”lardan anlayabiliriz. Transfere en çok para harcayan hocalar Mourinho ve Ancelotti… derken yer bitti.
Esen kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar