Demokrasi olsa bu siyasetçiler istifa ederdi

Atalarımızın geçmiş dönemdeki siyasetçileri eleştiren çok sert bir sözü var: Devlet malı deniz, yemeyen domuz…

Aslında, denilen, “Devlet malını ancak domuzlar yer!”dir.

Ama ülkenin başına geçenler bu sert uyarıyı dikkate almadan delicesine yerler: AKP döneminde dışardan alınan borçların böyle yenildiğini söyleyebiliriz.

Tüm cumhuriyet tarihinde alınan borç miktarı 128 milyar dolar iken AKP yönetimi bunu tam üçe katladı. Nereye gitti bu paralar?

Üstüne üstlük 60 milyar dolardan fazla da özelleştirme yaptılar. Yani durmadan sövdükleri cumhuriyetin inşa ettiği kurumları satıp paraları yediler. Sadece Türk Telekom özelleştirmesine bir bakın; Erdoğan hükümetlerinin bu ülkeyi nasıl dibine kadar yağmalattığını anlarsınız.

BELEDİYELER, TALAN ALANI

Devlet malinin yağmalandığı bir alan devlet hazinesi ise diğer bir alan da belediyelerdir.

Belediyelerin çoğunluğunu elinde bulunduran AKP, 15 yıl boyunca kamuya ait arsaları, arazileri TOKİ üstünden yandaşlarına aktardı. Yetmedi, belediyelerin ihaleleri partiye bağlı müteahhitlere verildi. 5 liralık ihale 10 lira gösterilerek kamu kaynağı partizanca kullanıldı.

Yetmedi; AKP’ye bağlı vakıf ve dernekler kuruldu; buralara, belediyeler üstünden yüzlerce milyon liralık kaynaklar aktarıldı. Bunlar gibi Halidi tarikatının tekkelerine (Menzilciler, İsmailağacılar, İskenderpaşacılar, Süleymancılar, Işıkçılar vb…) yüzlerce milyon liralık destekler verildi. Tek amaç da AKP’ye oy verecek “dindar ve kindar” kuşaklar imal etmekti. Yağmalamanın bu boyutunu “TÜRKİYE’DE TARİKAT KUŞATMASI/Halidi Cehennemi” adlı kitabımda tek tek ortaya koydum. Tarikatçılara ve bu zihniyetle örgütlenmiş TÜRGEV gibi vakıflara akıtılan paraları ve kaynakları gösterdim.

ERDOĞAN’A 136 BİN LİRALIK HEDİYE!?...

Yağma o kadar genişletilmiş ki HDP’li belediye başkanlarının yerine getirilen o ilin valileri, belediye bütçesini hediye adı altında rüşvet alanı yapmışlar. Bunun bir örneğini Mardin’de gördük. Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Vali Mutafa Yaman'ın önceki kayyumluk döneminde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li bakanlara yüz binlerce lira değerinde hediye verdiği ortaya çıktı. Bir kuyumcudan alınan telkârilerin belgelerine ulaşıldı.

Kayyum Vali, belediye bütçesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan için 3 Mayıs 2017’de 136 bin 946 lira 73 kuruşluk hediye alıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu içinse aynı firmadan alınan hediyenin bedeli 39 bin 883 lira 45 kuruş.

Vali Yaman’ın belediye başkanı olduğu yıllarda Mardin Belediye Başkanlığı, dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz için 23 bin 772 lira 52 kuruş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık için 21 bin 792 lira 44 kuruş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu için 74 bin 886 lira 89 kuruş ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak için de 83 bin 207 lira 68 kuruş değerinde hediye almış.

Bu belgeler doğru ise açıkça bir görevi suiistimal ile hediye adı altında rüşvet ilişkisi söz konusudur. Demokrasi ile yönetilen hiçbir ülkede, yöneticiler böyle ilişki içinde olamazlar. Olanlar çıkar ise hemen görevinden ayrılır ve yargıda yaptıklarının hesabını verir.

Soruyorum: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin Belediye Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman’dan böyle bir hediye almış mıdır? Yoksa bu belgeler uydurma mıdır?

Belgeler doğru ise; bu rüşveti veren kayyum Vali ile onun kuyumculuk işi rüşvet hediyelerini alan siyasetçiler istifa edecek mi?

Yoksa bunun hesabını soran benim gibileri “PKK propagandasına alet olan vatan-millet düşmanları” diye karalayacaklar mı?

Yazık bu ülkeye…

Öyle bir yer ki: Sahibi ölmüş, mirasçıları kalmamış meyveli bir bahçe gibi. Önüne gelen yağmalayıp gidiyor. Bunu da vatana-millete hizmet gibi gösteriyor.

Bu işin üstü kapatılamaz… Cumhurbaşkanlığı makamından ve özellikle de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama bekliyoruz. Umarım ki Sayın Soylu, kayyum atadığı validen, belediye parası ile alınmış hediye kabul etmemiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar