SURİYE’DE GELDİĞİMİZ NOKTA

“Bir musibet bin nasihattır iyidir!” demiş atalarımız.

Suriye işi de AKP ve Erdoğan için öyle oldu.

2010 sonlarında Suriye’de harekete geçirilen teröristler bu toprakları yakıp yıktılar, kana boyadılar. Bu süreci BDP gereğince Arap Baharı’nın bir parçası olarak pazarladılar. İhvancı AKP; laik Beşşar Esat’ı yıkıp yerine ümmetçi arkadaşlarını geçirecekti. Arkalarındaki Amerika’ya güvenerek öyle coşmuşlardı ki üç ay içinde Suriye Başkenti Şam’da bulunan Emevi Camii’nde namaz kılmaktan söz ediyorlardı. Elbette ki o camide bulunan ve zalim halife Muaviye’nin çıktığı minbere çıkıp ümmet nutukları atmak da en derin özlemleri idi.

Ama Salı günü yaşananlar bir gerçeği ortaya koydu: Erdoğan ile Beşşar Esat el sıkıştılar.

Kim tokalaştırdı onları, biliyorsunuz: Rusya Lideri Putin…

Artık güney sınırımızda Rusya ile komşu olduk. Dün Amerikan askerleri ile attığımız devriyeyi şimdi Moskof (!) askerleri ile atacağız…

Düşünceme göre; hiç yoktan iyidir. Ama “Goministler Moskova’ya!” diye bizlere şişle saldıran İsmail Kahraman’giller ne düşünüyorlar acaba?

ABD’ye gelince…

Trump’ın derdi, kendi geleceği…

O, ileride Çin’le kapışmaya hazırlıyor ülkesini… Ortadoğu bu yüzden ikincil durumda ABD için… O yüzden de Erdoğan ile Trump, Japonya’nın Osaka Kenti’ndeki toplantıda anlaşmışlardı. S-400’ler depoya kaldırılacak, ABD’de de Suriye’ye yapılacak operasyona karşı çıkmayacaktı. Ne de olsa buna Suriye hükümeti izin vermeyecek, Rusya kızacak sonunda Türkiye-Rusya dayanışması yara alacak, bundan da ABD’de kârlı çıkacaktı.

Ama öyle olmadı…

Putin, Rusya’yı bölgenin lideri haline getiren bir esneklikle Türkiye ile anlaşmaya vardı.

PKK YİTİRDİ

Bunca hayhuyun arasında tek yitiren de PKK oldu. Sömürgeci Amerika’ya güvenerek ve silah kullanarak bölgede devlet kuracağını sanan örgüt şu an ortada kaldı. Evet, bir yandan ABD, bir yandan Rusya, onları bir bakıma karşı tarafa kaptırmama arayışıyla dolaylı korumalar yapıyorlar. Lakin bu koruma artık Kürt Devleti hayalini canlandıracak değil gömecek biçimdedir.

Sorunun Kürt sorunu değil PKK sorunu olduğu da artık ortaya çıkmıştır. Bölgedeki 5 devlete silah göstererek toprak kazanmak ve burada devlet kurmak hayali sona ermiştir. Doğrudur, PKK’lılar, uluslararası emperyalist örgütlerin destekleri ile yine teröre devam edecekler ama hiçbir şey artık eski hayali canlandırmaya yetmeyecektir.

CHP DİKKAT ETMELİ

Suriye’de yaşanan gelişmeler, PKK’da çözülmelere yol açacak gibi gözüküyor. Çünkü bu sonuç Irak Kürt yönetimini de etkileyecektir. Buralardan PKK’ya yapılan destekler de azaltılacaktır. Bunun iç politikaya yansıması da PKK’nın partisine oy atan Kürt kökenli yurttaşların bir bölümünün oradan kopması biçiminde olacaktır.

HDP’nin siyasetteki etkisini azaltacak bu olasılığı CHP yönetiminin iyi ölçüp biçmesi gereklidir. Çünkü, AKP Lideri Erdoğan ilk fırsatta, CHP’yi bu yenilmiş PKK ile iş yapan bir parti gibi göstermeye çabalayacaktır. Parti içindeki çok azınlıkta olan bir grup da HDP ile seçim işbirliğini siyasi işbirliğine çevirme sevdasındadır. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nı da yıkabilecek bu türlü sapmalara asla izin vermemelidir. Çünkü, bu ittifak çökertilirse tek kişi iktidarı yıllarca başımızda kılıç sallamaya devam edebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar