Süleyman Karan

Süleyman Karan

Bizans sarayında her türlü kumpas

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin (CHS), bu ülkeyi felakete götüreceğini söylemek için müneccim olmaya gerek yoktu. Hele ki siyasal islamcı ve ırkçıların iktidarında böylesi bir rejime geçmek, tam anlamıyla Türkiye’nin dibine dinamit koymaktan farksızdı. Şunun şurasında tek adam rejimi tam anlamıyla hayata geçeli bir yıl bile olmamasına rağmen, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye, keyfe keder yönetilen ve artık pek de örneği kalmamış, diktatoryal bir Afrika ya da Latin Amerika ülkesinden farksız, tepetaklak gidiyor!

NE AHLAK VAR, NE AKIL
Aklın, ahlakın, liyakatın beş kuruş değer görmediği, bürokratların dalkavukluk yaptığı, bakanların el etek öptüğü bu yönetim sistemi, kendi çocuklarını yiyerek kör topal iktidarda kalmak için her türlü saçmalığı yapmayı sürdürüyor. Buradan tek adam rejimi gibi görünen sistem, aslına bakarsanız Bizans gibi klikler arasında her türlü saray entrikasının döndüğü bir çark olarak işliyor. CHS’nin tüm abuk sabuk mekanizmalarının hayata geçirilmesinin ardından, farklı grupçuklar arasındaki kavga, bir lideri etkilemek üzerine kurulu taktikler üzerinden ilerliyor. Hiç lidere acımayın, en büyük entrika üstadı o, ve kendi saltanatını bir sultaya dönüştürmek için her fırsatı kullanıyor. Şu sıra Pelikan Çetesi’nin ve birkaç tarikatın öne çıktığı sarayda, birkaç entrika değil, B ve C entrikaları da tek adamın elinde koz olarak tutuluyor. Ülke ekonomik ve stratejik olarak bıçak sırtındayken, bunların yaptıkları işte bu.

HER ŞEY YASADIŞI
Gelelim pamuk ipliğine bağlı ekonominin yönetimine… Krizin derinleştiği anda, ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın tekrar parasal genişleme sinyali vermesiyle, birazcık umutlanan piyasaları şaşkına çeviren tek adamın son kararına bakın hele… Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, cumhurbaşkanı ve damadının kararıyla yasadışı bir şekilde görevinden alınabiliyor. AKP ve destekçisi MHP’den ses çıkmıyor. Açıklama yine tek adamdan geliyor ve her zamanki gibi akıllara ziyan! “Faizi düşürmesini istedik, düşürmedi”! Bu açıklama, sözde özerk olan bir kurumun yöneticisini görevden almanın gerekçesi. Bu salt Merkez Bankası’nda bir yönetim değişikliği değil, iç ve dış piyasalarda zerre güven bırakmayacak tam bir provokasyon ile eşdeğer. Şu yazı yazılırken, dolar cuma akşamına göre 10 kuruş birden fırlamış bulunuyor ve bu iktidarın umurunda bile değil!

KABİLENİN BEKASI İÇİN
Zira amaç birkaç ayı daha kurtarmak, o sırada çeşitli siyasal komplolar düzenleyerek muhalefeti bastırmanın yollarını aramak, saray entrikalarıyla iktidarı perçinlemek. Bu Türk usulü İhvan iktidarı ve bu sistem asla revize edilemez, fıtratı bir kabile mantığı üzerine kurulu, ulusal çıkarlar ise onlar için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bir ideolojik körlük ve varoluşlarındaki kötülük ve akıldışılıkla yollarına devam edecekler. Ne içlerinden çıkacak yeni partilere bel bağlanabilir ne de bunların değişebileceği fikrine… Tek çare, muhalefetin bu gidişatı tersine çevirecek ataklarını sürdürmesi… O cenahta ise iki parti, İYİ Parti ve HDP, Bizans’ın yıkılış sürecindeki gibi, saçma sapan meleklerin cinsiyetini tartışıp, kavga etmeyi tercih ediyor bugünlerde!

Önceki ve Sonraki Yazılar