BELEDİYELER GIDA GRUPLARINA YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Belediyeler gıda gruplarına destek olabilir mi? Bağımsızlıklarını korudukları sürece destek almalarında sakınca yok bence. Şüphesiz gıda grupları belediyenin uzantısı asla olmamalı. Gıda grupları şu anda ülkemizde hatta hemen hemen bütün dünyada nehirde ters yönde yol almaya çalışan kürekçilere benziyor. Çünkü sistem aldığı bütün kararlarda, uyguladığı bütün politikalarda büyük şirketleri destekliyor.

Gıda grupları örneğin aldığı ürünlerde bazen tarım zehiri kalıntısı olup olmadığını öğrenmek istiyor. Ancak bu analizler çok pahalı. Belediyeler bu konuda destek olabilir. Bu analizler bazen de gruba bağlı üreticilerin ürünleri ile endüstriyel ürünler arasındaki besin değerlerini ölçmek için yapılabilir. Bu gibi çalışmalar çok yararlı olabilecektir. Örneğin gıda grubuna bağlı çiftçilerin az kesif yemle gezerek beslenen tavuklarının yumurtaları ile endüstriyel tavukların yumurtaları arasındaki omega 3, omega 6 ve CLA düzeylerini ölçmek için de bu laboratuvar analizleri yapılabilir. Bunlar da pahalı analizler. Ancak yapılarak görülmelerinde ve herkese gösterilmelerinde fayda var.

Diğer bir destek kooperatif formunda çalışan gıda gruplarına belediyelerin yer sağlaması ile olabilir. Gıda gruplarına ortak soğuk hava deposu olanakları sağlamak da düşünülebilir. Gıda grupları çiftçileri için uygun olanaklarla kredi sağlanması ve bunlarla bazı yatırımlar yapabilmeleri de akla gelenlerden. Ancak bu yeni bir bağımlılık yaratmamalıdır. Bu gibi kaynakların grubun kendisince karşılanması en doğrusudur.

Benzer konular ekolojik köylü pazarı kuran gruplar için de düşünülebilir. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Foça ve Şile’de değişik adlarda başarılı ekolojik köylü pazarları var. Bu güne kadar sistem içine alınmış olan organik pazarlar konusunda ise belediyelerin yaptıkları destekler çok fazla işe yaramadı. Bu pazarlarda kimi durumlarda aracılar daha çok hâkim oldular. Sertifika ücretleri küçük çiftçi için sıkıntı yaratıyor. Ayrıca sertifika şirketleri biyopestisitleri öneriyorlar. Ev yapımı ilaçlar unutuluyor. Belediyeler artık gıda gruplarına, tüketim kooperatiflerine, ekolojik köylü pazarlarına daha çok destek olmalı.      

Önceki ve Sonraki Yazılar