Tevfik Dalgıç

Tevfik Dalgıç

İÇERİYE AKILLI DIŞARIYA GERZEK İLETİŞİM POLİTİKASI

AKP liderinin kamu you yoklamalarını en iyi kulanan en iyi bağıran bilmediği konuları bile bir bilgiç eda ile konuştuğu hatta işine geldiğinde yalanı doğruymuş gibi söyleyerek mügalata yaptığını, yanlış tarihleri ve yanlış bilgileri bilinçli olarak kullanıp kendi seçmenini inandırdığı bilinen bir gerçek.

Hatta o kadar ki medyayı kendine bağlamak için her türlü siyasi manevra ve hükümet gücünü kulandığı, muhalif gazetecileri ve yazarların işlerine son verdiği de bir başka gerçek. Öyle ki tanınmış, muhalif bilgili dil bilen dünya ile iletişim kurabilen gazetecilerin yerine yarı cahil, kendine biatlı, dünyayı anlayabilmek yetenekleri olmayan, dil bilmeyen kişileri doldurduğu da bir gerçek, Sadece saraydan gelen bilgieri kullanıp benzer manşetler atan kontrollü media mensuplarını tercih ettiği onları uçağında gezdirdiği de bir başka gerçek.

Tayyip hükemetinin biatçısı olmadan önce  dünyanın değişik önemli bölgeleinde muhabir kadroları olan gazeteler artık okunmaz hale gelince maddi durumlarını bahane edip tüm yurt dışı kadrolarınnı iptal ettikleri de bir gerçek. İşi sadece hükümetin borazanı haline getirilen AA haber bültenleri ve dış ajanslardan gelen haberleri kullandıkları da ayrı bir gerçek. Böylece Türkiyeyi dışarda tanıtacak sivil niteliki gazeteciler, yabancıların güvendiği gazeteciler kalmadığı, elçiliklerin gerçek diplomatlar yerine kendi yalaka yandaş ve yobazlarla doldurdukları da ayrı ve acı bir gerçek. Monnşerler diye akıllarınca alay ettikleri deneyimli Türk hariciyesinin tarihini, geleneklerini bilen, değişik yabancı dilde iletişim kurabilen büyük elçiler de ya emekli edildiler yahut pasif hale getirildiler.

Yerlerıne egıtımlerı ıle ılgıslerı olmayanö tek nıtelıklerı yalakalık,biatçılık ve sözüm ona sunni arapçılık olanlar hatta şaibeli olanlar dolduruldı.

Deneyimli dil bilen basın-yayın ataşeleir yerine de gene tek özellikleri kendilerine tabi yandaş yalaka biatçı kadroları da doldurdular.

Sonuçta Türkiyeyi yurt dışında temsil edecek gönülü kimse kalmadı, hele ABD de sadece Assembly of Turkish American Associations (ATAA) ve bir takım küçük gücü olmayan gönüllü kuruluşlar kaldı. Milyıonlarca para ödedikleri ve sadece kişilerin reklamını yapan bazı PR-Halkla İletısim kuruluşları ne yapar belli değil..

İki üç yıldır Suriyeyeye girdik gireceğiz naraları atarak aklınca dünya kamu oyunu etkilediğini sanan cahil içe dönük zihniyet yurt içindeki seçmeni sandığı dünya kamu oyunun nasıl etkileneceğini bilmiyor.

Ülkede algı yönetimini iç piyasada çok iyi kullananlar dış piyasalarda sanki dilsiz. Oysa algı yönetimi gerçek olmasa bile insanların kafasında “hayali”gerçekler yaratmaktır. Son Suriye harekatında gerek kürt ayrılıkçıların ve gerekse Türkiye tezine karşı çıkan arap ülkeleri Türkiye hakinda gerçek olmayan yalanlar ve iftiralar üreten AB ile ABD nin yaynı organları zvirat peşindeler ve bu konuda ellerinden gelen her türlü çabayı gösteriyorlar. Yalan uydurma resimler ve haberler beyanlar sosyal medyayı kirletmeye devam ediyor. Üntmayalım ki insanların algısı onların gerçeğidir. Tıpkı AKP nin gerçek demokrat, insan haklarına saygılı, fikir özgürlüğüne saygılı hukuk devletinı koruyan bır parti olduğu şeklindeki  iç piyasad yaratılan yanlış algı gibi. Bu konuda AK çok başarılı, çökmek üzere olan bir eknomiyi çok iyi ve başarılı göstermeyi biliyor, hele gerçek enflasyon pazarda yüzde 30-40 larda iken yüzde 9 larda algısını başarılı bir şekilde kullanmaya çalışıyor ve halkın bir kesimi buna inanıyor. 

AKP iktidarının bu iç piayasada başarı ile kullandığı algı yönetmi dış piyasadaki tezvirata ve yalan algı operasyonlarına karşı pek başarılı olamıyor. CB iletişim başkanının yaptığı açıklamalar bu konuda  ilk başarılı adımlardan sayılır.

Sorunun çözümu iyi eğitilmiş gazetecilere görev vermekten geçer. Bir de Milli Savunma Bakanlığı her sabah yabancı basına ve Türk basınına gelişmeleri ilk elden duyurmaya başlamalıdır. İyi dil bilen konuya vakıf diplomasiden anlayan bir asker görevlinin bu işi yapması daha tutarlı olur.

Ömrünün yarısını Irlanda, Holanda ve ABD de geçiren bir akademisyen gazetecinin önerileri böyle. Bunu dikkate alıp almamak AKP liderliğinin elindedir. Biz en azından görevimizi yapmış olmanın huzuru içindeyiz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar