Tevfik Dalgıç

Tevfik Dalgıç

TRUMPIN  DAVRANIŞLARI  CUMHURİYETÇİ MUHAFAZAKARLARI BİLE  KIZDIRIYOR

İktidara geldiğinden bu yana her konuda kendine  göre yorumlar yapan, elinde twitteri bırakmayan ABD başkanı Donald Trump’ın aniden ortaya attığı fikirler ve dönüşler temsil ettiğini ileri sürdüğü muhafazakarlık ideolojisinin de şeklini değiştirdi, ama muhazakarlığı ileriye doğru değil geriye doğru götürdü.

Trumpin çoğu zamana önce konuşup sonra düşündüğü bir çok konuda kendi kendisyle tezata düşen halleri, sebest ticaret, göçmenler ve ve dünya tcareti konsundaki görüşleri kendi partisi içinde tepkiler yaratmaya başladı.

Başkan Trumpin yaptığı konuşmalar ve aldığı kararların Ameriknin çöküşüne neden olacağını bile iddia edenlerin sadece rakip parti Demokratlardan dğil kendi partiisi içinden de gelmeye başladı.. Başlangcta Trumpa detsek veren çoğu cumhuryetçilerin giderek Trü mp karşıtı olmaların ilk belitisi geçenlerde piyasaya çıkan bir kitapta  ortaya çıktı. Cumhiriyetçi parti taraftarı ve muhafazakar bir yazar, tarihçi, politikacı ve öğretim üyesi olan değiksik başkanlara ve adaylara dansımanlık da yapan Max Boot’un  yazdığı” The Corrosion of Coservatsım-why İ left Right”-Muhafazakarlığın Çürümes-Sağı niye terkettim”isimli kitap ortalığı karıştırdı.

Sivri dilini konrol edemeyen hatta Meksikalı göçmenlere Tecavüzcü.diyen Trumpin söylemleri ve davranışları kendilerini muhafazakar olrak tanımlayanları da Trump karşıtı kamplara itti. Cumhuriyetçi partili muhafazakarları uyaran kitapta Max Boot Trumpin yabancı düşmanlığı,ırkçılık kokan konuşmaları. Hukuka dsmanlığının Amerikan demokrasisinin yapısını bozacağını ilei sürerek kendisinin artık Muhafazakar olmadığını yazdı.

Max Boot George Washington, Abraham Lincoln,Roosevelt ve Reaganın partişnin bu hale gelmesini eleştirerek bir anlamda Trumpa oy veren ve popülist -avamcı-olarak nitelenedirilen fazla eğitim almamış, çiftçi ve kalkınmadan nasibini almamış seçmenlerin yaptığı tercihlere de karşı çıkıyor.2015 yılında Trunpin yaptığı konuşmanın kendisini sanki korkunç bir kurgu film seyrediyor gibi olduğunu anlattığı kitabında artık partisi olmayan bir muhafazakar olarak kalacağını da duyurdu.

AKP İLE BENZERLİK

Son zamanlarda Türkiyede AKP içinde genel başkan Tayyip Erdoğana yönelik eleştiriler ve ortaya yeni çıkmaya hazırlanan partiler yoluyla kendi içinden i muhalif kanadın çıkışları ile Trump politikalarına yönelik tepkiler her iki ülkede de benzer iki partinin benzer sorunlarla karşı karşıya oldukları gerçeklerini de ortaya çıkardı. Her iki ülkede iki  partiye oy verenlerin genel nitelikleri itibariyle popülist nitelikli seçmenler olduğu da bir başka siyasi benzerlik. Yalnız ABD hala bir hukuk devleti, fikir zogürlüğü hukuun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı hala duruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar