1 EYLÜL TARİHİNİN ÖNEMİ!!!

“Tarihte bugün” araştırmalarında her gün için önemli olayları görebiliriz ancak bugün “1 Eylül” olarak geçmişten alınacak derslerle geleceğin kurgulandığı bir tarih.

Bugün önemsemediğimiz liyakat kavramının devlet yönetimindeki yerini gören II. Bayezid tarafından bir okul kuruldu. 560 yıl önce 1 Eylül 1481’de kurulan bu okul Galatasaray Lisesidir. Düşündürücü değil mi. Ülkenin geleceği için İmam Hatipleri çoğaltan zihniyetle ne kadar tezat bir anlayış. Ne yazık ki, bu anlayış Osmanlının devamı olduğunu iddia ederken, 560 yıl öncesinden bile geri eğitimi hayal ediyor.  Oysa Atatürk 1 Eylül 1924’de Ankara Devlet Konservatuarının temelini atmıştı.

1 Eylül 1925’de yok denecek kadar az olan Hekim sayısına rağmen Birinci Tıp Kongresi Ankara'da toplandı. Bu kongre, Cumhuriyetin gelecekte halkın sağlığına verdiği önem ve geleceğe ümitle bakmasının en güzel örneği oldu.

1 Eylül 1923’de Japonya'nın Tokyo ve Yokohama kentlerinde olan depremde 300 bin kişi öldü. Bu felaketten ders çıkaran Japon halkı ulusal bilinçle gelecekte oluşacak depremlerde sıfır can kaybı ile hayatı sürdürmeyi başardılar.

1 Eylül 1929’da Arapça ve Farsça dersleri okullardan kaldırıldı. Muhassır medeniyetler hedefinde Batı gelişmişliği hedef alınmıştı. Ne yazık ki, yıllar sonra 1 Eylül 1982’de Türkiye'de ilk ve orta öğretimde din dersi zorunlu kılındı. Karanlık dönemlere dönüş için gerici zihniyet temsilcileri her fırsatı acımasızca kullanıyorlardı.

İşçiler, sınıf bilinci duyarlılığı ile haklarını almak için 1 Eylül 1973’de Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası'nda 5 bin kişi ile grev başlattılar.

1 Eylül 2003’de efsane Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, trafik kazası geçirdi ve kurtarılamadı. Ülke geleceği için ümit veren bir değeri yitirmiştik.

1 Eylül 1939’da Almanya'nın Polonya'ya saldırması üzerine, II. Dünya Savaşı başladı. Faşist Diktatör Hitler’in ihtirasları milyonlarca kişinin öldüğü savaşın başlamasına neden olmuştu. 50 yıl sonra 1 Eylül ''Dünya Barış Günü'' ilan edildi.

1 Eylül tarihi ile ilgili en önemli olay;

1 Eylül 1922’de Mustafa Kemal Paşa, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanılması üzerine emrini verdi: ''Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir. İleri''

Yıllar sonra ülkeyi yönetenler 1 Eylül’de; “Yurttaşlar biz yaptığımız yanlışlarla turizmi bitirdik. Sizin ilk hedefiniz Akdeniz’deki turistik tesislerdir, alın size 11 günlük tatil bir de bankalardan tatil kredisi  turizmi kurtaralım” diyorlar.

İŞTE ARADAKİ FARK…

Önceki ve Sonraki Yazılar