Kuvay-ı Külliye

Bu günlerde gündemde olan, KUVVA ile başlayan yakıştırmalara bir açıklık getirmek gerekiyor.
KUVVA, günümüz dil anlayışında “DİNAMİZM” olarak en doğru tanımı hak eder.  KUVVA kökünden türeyen Kuva-i Milliye; Yurdun işgali karşısında çeşitli yörelerde ortaya çıkan milli direniş örgütlerine Kuva-i Milliye (Ulusal Kuvvetler) denir.
Kuvayi Milliye, Kurtuluş Savaşı`nın ilk savunma kuruluşudur.
Günümüz Türkçe’sindeki anlamı Ulusal Güçler’dir. 
Kuvayi Milliye, ülkenin dört bir yanının Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan birliklerince ele geçirildiği, Mondros antlaşması ile ülkeye ağır koşulların dayatıldığı, Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı, her şeyin bitti sanıldığı günlerde, ulusun tepkisi olarak doğan bir halk direnişidir.
Yerel sivil örgütlenmeler, çeteler olarak ortaya çıkan Kuvayi Milliye, düzenli ordulardan oluşan işgalci güçlere karşı, bugünkü deyimiyle, bir gerilla savaşı uygulamıştır.
İlk direniş olayları Güneydoğu bölgesinde Fransızlara karşı görülmüşse de, örgütlü direniş İzmir’in düşmanca ele geçirilmesinden sonra Ege bölgesinde Kuvayi Milliye olarak başlamış ve bağımsız yerel örgütlenmeler olarak Kuvayi Milliye yurdun her köşesine yayılmıştır.
Bu bölgesel kuruluşlar, daha sonra TBMM’nin kurulması ile birleştirilmiş ve I. İnönü Savaşı sırasında da düzenli orduya dönüşmüştür. 
KUVAY-I MİLLİYE ruhunda ülkeyi emperyalistlere kaşı savunmanın dışında barbar, kafa kesen, insan ciğerini yiyen, kendi yurttaşını inancı yüzünden katleden anlayış yoktur.
ÖSO ordusu denen cihatçılara KUVVA ekinde bir isim verilebilir tabi ki ama o isim KUVAY-I MİLLİYE olamaz.
Olsa olsa KUVAY-I KÜLLİYE olur

Önceki ve Sonraki Yazılar