Hala Taliban ile inancınızın ters bir yönü yok mu?

Şu İslamcı güruhtan, Suudi Arabistan ve benzeri İslam ülkelerinde uygulanan kadına ayırımcılığa ilişkin hiç tepki verdiklerini duydunuz mu?

Arabistan’da araç kullanma iznini bile ancak yeni alabildi kadınlar…

Tıpkı Cumhuriyet öncesinde Osmanlı’da olduğu gibi tek başına seyahat edemeyen, erkekler olmadan sağlık hizmeti alamayan kadınların yaşadıklarını içselleştirip, eleştiri yönelten ‘İslamcı aydın’ duydunuz mu?

Seçme-seçilme hakkı tanınmayan Müslüman ülkelere tek kelime etmeyenler, Batı söz konusu olunca, ağızları dolusu küfür etmeyi marifet sayıyorlar.

Çünkü Batı’ya en ağır sözlerle yüklenmenin, hakaret etmenin bir bedeli yok, maliyeti hiç yok, tersine ‘Dış güçler’ yalanıyla taltif edilirsiniz!

 

****

 

Bu sessizlik Taliban rejimini cesaretlendirdi.

Dinci Taliban (!) Afganistan’ı bir kadınlar hapishanesine döndürdü.

Önce üniversiteden kız çocuklarını kovdu, ardından daha küçük yaştaki kız çocuklarının orta eğitim olanaklarını elinde aldı.

Bakın başka hangi yasakları getirdi orta çağ İslam engizisyon zihniyetinin çocukları:

“Kadınların sosyal yaşamlarına ve spor faaliyetlerine pek çok engel getirdi.

Kadınların kriket oynamalarını ve vücutlarının herhangi bir kısmının görünmesine neden olacak diğer sporları yapmaları yasaklandı.

Yanlarında erkek bir akrabaları olmadan seyahat etmeleri yasaklandı.

Yüzlerini kapatmaları için burka giymeleri zorunlu hale getirildi.

Aile içi şiddetten kaçan kadın ve kız çocuklara yönelik destek sistemi yıkıldı.

Kadınlar ve kız çocukları, Taliban’ın ayrımcı kurallarını ihlal ettikleri için keyfi olarak gözaltına alındı.

Taliban’la birlikte çocuk yaşta ve zorla evlendirme oranları arttı.

Kadınların çalışması engelledi. Özel sektörde birçok kadın, üst düzey pozisyonlardan ihraç edildi.”

Gelen eleştiriler üzerine Taliban, “Kadın erkeğin çiftliğidir ve ona eğitim değil erkeğin hizmeti farzdır” açıklamasında bulundu.

(Bakara suresi 223. Ayet’te şunlar söyleniyor: “Kadınlarınız sizin tarlanızdır, tarlanıza istediğiniz gibi gelin.” Taliban ayette söylenenleri çarpıtarak erkeği ön plana almakla kalmıyor, kadını köle yapıyor.)

 

*****

 

Neyse ki Türk Dışişleri Bakanlığı dişe dokunur olmasa da olayı kınayan bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

Ne demişti 21 Temmuz 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

 “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum.”

Bu sözlerden cesaret alan Taliban rejiminin sözcüsü Diyarbakır’a gelip, Hizbullah’ın partisi Hüda-Par’ın yetkilileriyle buluşmuş, bu kente düzenlenen sözde alimler toplantısına katılmıştı.

 

****

 

Sadece Hizbullah mı?

 İsmailağa cemaati de Afganistan’a giderek Taliban’a yardım için adım atmıştı.

22 Ekim tarihli Cumhuriyet gazetesindeki haber şöyle:

Kendisini ‘İsmailağa cemaatinin yurtdışı hizmet birimi” olarak tanıtan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), İsmailağa’nın önce gelenlerinin de katılımıyla Kabil’de Seyyidül Murselin Medresesi’nin açılışını yaptı. Heyet, daha sonra Taliban yönetiminin İçişleri Bakanı Siraceddin Hakani, Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, Eğitim Bakanlığı Vekili Mevlevi Habibullah Ağa ve Enerji ve Su İşleri Bakanı Molla Abdullatif Mansur’u ziyaret etti.

Ardından tadilatını yaptıkları Enerji ve Su İşleri Bakanlığı Camisi’nin açılışını yaptı. Ziyaretler, ‘Ümmetin birliği için dualar ettik’ ifadesiyle duyuruldu. Paylaşımlarda ‘Adım adım Afganistan’ etiketinin kullanılması da dikkat çekti.”

 

****

 

Bu yazının dipnotu: Taliban ile aynı zihniyette olan, kız çocuklarının okumasına karşı çıkan, cenazesine kadın gelmesini istemeyen İsmailağa cemaati liderinin cenazesinin başında bekleyen Tayyip Erdoğan değil miydi? Kendilerinin bakış açısıyla söylersek Taliban anlayışıyla irtibatlı ve iltisaklı değiller mi?

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar