Kim Vahdettin için Kara Sultan dedi?

Her şey yazıldı, çizildi, belgeler ortaya konuldu.

Peki Vahdettin’in kaçışından sonra o dönemin yazarları neler söyledi?

Bugünün değil o günün düşünce adamları bakalım neler yazmışlar?

Osman Selim Kocahanoğlu’nun “Atatürk-Vahdeddin Kavgası, Temel Yayınları, Kasım 2014’te yayınlanan yapıttan aldım bu metinleri…

Ünlü tarihçi İsmail Hami Danişmend:

Her halde makamına ve ecdadının şehametine layık olan hareket kaçmak değil, her vaziyette ölümü göze almak ve hatta ölmekti.”

****

Falih Rıfkı Atay:

Hürriyet, toprak ve namus için boğuştuğumuz zamanlar Türk milleti onu yanına çağırmıştı. Ona Anadolu şehitlerinin cesetleriyle yeni bir taht kuracaktı. O kendinin tahtadan tacını tercih etti. 1 Kasım’da Vahdeddin’in belinden aldığımız kılıç artık Yavuz’un ve Fatih’in kuşandığı kılıç değildi.

Sen yalnız Türk milletinin de değil Yavuz hanedanının da çocuğu değilsin, bu hanedan arasından esir olanlar kahırlarından öldüler. Halkın elinden küçümsenen ve boğazlananlar oldu. Fakat kaçan yoktu. Senin kanına hangi kirli su karıştı. Ey yetmiş yaşında adam, bir an, adının Mehmed olduğunu da düşünmedin mi? Bu isim peygamberin ve İstanbul fatihinin adı değil miydi?”

(Atatürk-Vahdeddin Kavgası, sayfa 697. Yazı Hakimiyet-i Milliye’de ‘Korkak Kaçtı’ başlığıyla yayınlanmıştı.)

****

Bir de dönemin önemli yazarlarından Süleyman Nazif’e kulak verelim:

“…İnsanlık ve İslam alemi bilsin, Kuzey Kutbu’nun buzullarına, Afrika’nın kaynak çöllerine kadar her Müslüman yurdunda Vahdeddin’in ismi lanetle anılsın. İslam alemi ilk mekteplerin ilk sınıflarından, Darülfünunların son sınıflarına kadar her okulda, her kışlada, her fabrika ve dükkanda sefil mahluk olan Vahdeddin’in resmini teşhir ile tarihini takdir etsinler.”

(A.G.E. Sayfa 698. Özgün kaynak, Süleyman Nazif, Malta’daki, İleri gazetesi, 21 Kasım 1922).

****

Süleyman Nazif’le devam edelim Vahdettin bahsine:

Orhan’ın türbesinde Venizelos’un oğlu ünvanlı şiirimi de beğeneceğinizi umuyorum. Venizelos biraderinizin asker kıyafetli, şımarık oğlu Bursa fatihinin beş yüz seneden beri, Müslüman düşmanlarınız tarafından hürmetle ziyaret olunan türbesindeki Kuran ayetleri yazılı sandukasından, çizmesinin mahmuzlarıyla bir resim çıkartmış… Gazeteler neşrettiler. İhtimal ki siz de görmüş ve beğenerek yağlı boya bir levha şeklinde tahtınızın karşısına asmıştınız.”

(Sayfa-700).

****

Milli şairlerimizden Ziya Gökalp de Vahdettin’i boş bırakmamış:

Çekingen, enerjisiz, etkinliksiz, enerjik bir çözüme sahip olmayan biriydi. Ama zekiydi, hile yapmayı bilirdi, olayları örmeyi, aptal görünmeyi bilirdi.

… 1922 yılında Türkiye yıkılma noktasında iken onun haremi, Sultan Süleyman’ınki kadar kalabalıktı. 30 odalığı vardı. Bahçıvanının 15 yaşındaki kızına tutuldu, itirazlara rağmen evlendi.

… Halk savaşırken o hain davrandı. Tarihte görülmemiş şey, 300 milyon Müslümanın dini lideri biz Hıristiyan devletinden yardım istedi: Peygamberin temsilcisi bir gavurun koruması altına girdi. Tarih hiç şüphesi Osmanlı ailesinin büyük ya da küçük, iyi ya da kötü, 36 sultanı arasında sonuncusunun, en kötüsü değilse bile en alçak ve en uğursuzu olduğunu mutlaka yazacaktır.”

(702).

****

Bu bağlamda son Halife Abdülmecit de konuşmuştu:

O hain yalnız vatanımıza ihanet etmedi. Hanedanımızın şerefiyle de oynamıştır. Artık vatandan da hanedan sicilinden de kovulan bu adamdan bahsetmeyelim. Yazık ki benim babam bu adamın amcasıydı, bunu bile düşünmedi.

(Osman Selim Kocahanoğlu, 703).

****

Yazıyı Ziya Gökalp’in şiiriyle bitirelim:

Sürümüzde bir kurt çoban kalmasın

Tepemizde gizli düşman kalmasın

Düşmanların dostu Hakan kalmasın

Kurtar bizi bu yaldızlı yılandan

 

Abdülhamid gerçi Kızıl Sultandı

Buna nispet yine o bir insandı

Çok masumlar Fetva’sına aldandı

Kurtar bizi artık Kara Sultan’dan”

(Sayfa 701, 17 Kasım 1922 yılında yazılan şiiri aktaran Atilla Oral, C. Harrington, Türkiye Anıları, Demkar Yayınevi, 2013).

****

Şimdi bu noktada soru şu, Türkçülüğün kurucu babalarından Ziya Gökalp mi haklı yoksa Vahdettin’i savunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli mi?

Eyyy Atatürk’ü ağzından düşürmeyen, CHP’ye bile Atatürkçülük dersi vermeye kalkan MHP’liler, Atatürk’ün soysuz ve hain dediği Vahdettin’i savunmayı nasıl içinize sindireceksiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar