Başkent taksilerinde akıllı dönüşüm

Başkent taksilerinde akıllı dönüşüm

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Akıllı Taksi Projesi”nin ilk prototipini basın mensuplarına tanıttı.

Projenin sadece taksici esnafına değil müşterilere, belediyelere ve şehir ulaşımına çeşitli faydalar sağlayacağına dikkat çeken Başkan Yavaş, taksilere entegre edilecek teknoloji sistemi sayesinde müşterilerin daha rahat ve güvenli ulaşım hizmeti alacağını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Yavaş, “Çalışmalar tanımlanınca Ankara'daki 7 bin 701 taksiciye ücretsiz olarak dağıtılacak. Bunun finansmanı da belediyeden çıkmayacak. Yaptığımız sözleşmeler doğrultusunda internet kullanımı, sözleşmenin uzun süreli verilmesi ve reklam anlaşmalarıyla ücretsiz olarak takılacak. Akıllı Ankara Projesini uygulamamız için yardımcı olacak. Taksilerin ön ve arka kameraları olacak. İçişleri Bakanlığı'nın aradığı standartlar da bu uygulama içerisinde var” dedi.

Takside bulunan kameralar, Emniyet birimleri için İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında yüz tanıma yapılmasını ve aranan kişilerin tespitini de kolaylaştıracak. Taksi içerisinde ve dışarısında herhangi bir olay anında şoför ve yolcu tarafındaki panik butonuna basıldığında olay görüntüleri kayıt altına alınabilecek.

“Akıllı Taksi Projesi” uygulamasıyla taksi içerisinde unutulan kayıp eşyalar yer ve konum bilgisi alınarak sahibine iade edilebilecek. Taksilere yerleştirilecek tabletlerdeki yazılımın yabancı dil desteği sayesinde Ankara'ya gelen turistler kadar taksici esnafının da iletişim problemi ortadan kalkacak.

Sistem sayesinde müşteri seyahat bilgilerini araç içerisindeki tabletlere girerek, yolculuk esnasında ödeyeceği tutarı öğrenebilecek. Nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıracak sistemle vatandaşlar, taksi ücretlerini kredi kartı dışında ANKARAKART ile de ödeyebilecek. Taksici esnafının da reklam alarak ek bir gelir sağlayacağı sitemle, Başkentli taksiciler ekonomik olarak da rahatlayacak.

Akıllı kent uygulamaları kapsamında taksilere yerleştirilecek sensör aracılığıyla ayrıca hem şehrin hava kirliliği hem de gürültü kirliliği ölçülebilecek.