‘Beklenen depremde 45 bin bina çökecek’

‘Beklenen depremde 45 bin bina çökecek’

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, beklenen İstanbul depreminin de önlem alınmazsa yaklaşık 45 bin binanın yıkılacağını söyledi.


Kartal Belediyesi, Kartal Kent Konseyi ve TMMOB Mimarlar Odası işbirliği ile düzenlenen “Kentleşme ve Deprem Gerçeği” adlı panelde konuşan Nusret Suna, beklene depremle ilgili sunum yaptı. Suna, güçlendirmenin de önemli bir seçenek olduğunu en iyimser tahmin ile İstanbul’da 600 bin binanın riskli olduğunu ve 10 milyon İstanbullunun deprem güvenliği olmayan binalarda oturduğunu söyledi. Suna, İstanbul’da hemen yıkılması gereken ve depremde tamamen çökmesi beklenen bina sayısının da 45 bin civarı olarak tahmin edildiğini belirterek birinci önceliğin rant değil, can güvenliği olması gerektiğini belirtti.

TOKİ ASLİ GÖREVİNE DÖNSÜN

Panelin devamında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı söz aldı. Yapıcı, Türkiye’de afetlerden sonra en iyi yapılan şeyin, kanun çıkarmak olduğunu belirten Yapıcı, deprem yönetmeliğinin 6 kez değiştiğini ve her bir değişiklikle yapıların yeni çıkan yönetmeliğe göre depreme karşı güvensiz hale geldiğini söyledi. Yapıcı son olarak TOKİ ve Kiptaş’ın asli görevlerine dönmesi ve deprem için güvenli konut üretmesi gerektiğini belirtti.