CHP’li başkanlardan Erdoğan’a çağrı

CHP’li başkanlardan Erdoğan’a çağrı

Yerel yönetimlerin sorunlarına ortak çözüm yolu bulmak için CHP'li belediye başkanlarının başlattığı büyükşehir belediye başkanları zirvelerinin ikincisi İzmir'de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Sabah erken saatlerde başlayıp akşama kadar süren İzmir Çalıştayı'nda on büyükşehir belediye başkanı, yerel konuların yanı sıra Türkiye ve dünya gündemini masaya yatırdı; fikir alışverişinde bulundu. Başkanlar gün sonunda bir basın toplantısıyla çalıştayın sonuçlarını değerlendirdi.

Basın toplantısında bir değerlendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çalıştayın son derece yararlı ve ilham verici geçtiğini söyledi. Yeni medya, dünya siyaseti, Türkiye'nin Ortadoğu'daki siyaseti ile ilgili sunumların ardından, kır kent ilişkisi, akıllı şehir uygulamaları, tarımda işbirliği olanakları, alt yapı ve ulaşım gibi pek çok konuda atölye çalışması yaptıklarını belirten Başkan Soyer, İzmir Çalıştayı'nda büyükşehir belediye başkanları olarak üç konuda işbirliği yapma kararı aldıklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde belediyelerin sosyal medya çalışanlarının bir araya gelip deneyimlerini paylaşacaklarını, başarılı olacak modeller üzerinde çalışacaklarını ifade eden Başkan Soyer, ikinci işbirliği konusunun ise bilişim teknolojileri ile akıllı kent uygulamaları olacağını söyledi. Bu alanda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacaklarını dile getiren Başkan Soyer, tarım konusunda yapılacak işbirliğinin ev sahipliğini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını duyurdu.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin yerel yönetim mevzuatı olduğunu, bunun iyileştirilmesi gerektiğini tekrar hatırlatan Başkan Soyer, "Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine Ankara'da yapılan toplantıda yapılacak yerel yönetimler reform paketi ile ilgili komisyon kurulması kararı alınmıştı. İki ay gibi bir süre geçti. Bu komisyon toplanmadı.

Ankara'da masada bir çalışma yürütülüyor ama bu komisyon çalışmalara dahil edilmiş değil. İvedilikle komisyon üyelerinin de içinde yer aldığı bir çalışma başlatılmalı. Yeni düzenlemenin bu aktörler içinde yer almadan yapılacak olmasının sakıncalar taşıyacağına inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği isimlerden oluşan komisyonun toplantıya çağrılması lazım. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu konuyla ilgili yetkili kılınmıştı. Biz buradan çağrıda bulunuyoruz. Komisyonun toplanmasını ve birlikte çalışma zemini oluşmasını diliyoruz" dedi.

Başkan Soyer, İzmir Çalıştayı'nda büyükşehir belediye başkanları toplantısının üçüncüsünün Adana'da yapılması kararını aldıklarını da söyledi.