Dönüşümde Üsküdar modeli

Dönüşümde Üsküdar modeli

Üsküdar Belediyesi tarafından başlatılan ‘Dönüşümde Üsküdar Modeli’nin tanıtımı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla, Üsküdar Atık Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 900 kişiden oluşan dev ekip, tüm Üsküdar’da kapı kapı dolaşarak özellikle ev hanımlarına ve aile bireylerine geri dönüşümün önemini ve geri dönüşüm kapsamında evde yapılabilecekleri içeren eğitimler verecek.

Üsküdar Belediyesi, “Dönüşümde Üsküdar Modeli” ile çöpten ayda yaklaşık 1 milyon TL’lik gelir elde edecek. Projeyle ayda 5 bin ton atığın geri kazandırılması hedefleniyor. Daha temiz bir Üsküdar için başlatılan bu “Geri Dönüşüm Modeli” ile aynı zamanda çöpe giden milyonlarca lira, ihtiyacı olanlara kazandırılacak.

Endüstrileşme, kitlesel üretim ve tüketimin hızla büyümesi sonucu çöplerin atık olmaktan çıkarak ekonomik bir değer haline dönüştüğünün altını çizen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Üsküdar Belediyesi olarak Salı ve Cuma günleri sadece geri dönüşebilen atıkların toplanması, diğer günlerde ise evsel atıklar dediğimiz çöplerin toplanması esasına dayalı toplama sistemi geliştirdik. 2016 yılından önce aylık geri dönüşebilir atık tonajımız 400-500 ton civarındaydı. 2016’da 1.200 tona çıktık. Zaman içinde 2000 tona ulaştık. Bugün 5000 tonu hedefliyoruz. Maddi olarak önemli bir ekonomik değer üretmiş olduk ama bundan daha önemlisi geleceğe daha temiz bir çevre bırakmış olacağız.”

Üsküdar Belediyesi bünyesinde yer alan Atık Yönetim Merkezi’nde; kâğıttan, metale, plastikten ahşaba kadar hemen her türlü atığı ayırarak geri dönüştürüyor. Yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı tesiste, her gün 500 tondan fazla çöp dönüştürülüyor. 500 metrekarelik kapalı alanda hizmet veren tesiste ayrıştırılan atıkların yüzde 70’ i kâğıt ve karton atıklarından, yüzde 30’u metal, plastik atıklarından oluşuyor.