‘Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri’

‘Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri’

Çanakkale ve Almanya'nın Osnabrück kardeş kentlerinin buluştuğu, “Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri” başlıklı proje kapsamında düzenlenen deneyim ve bilgi paylaşımı toplantısı, 30 Ekim 2019 Çarşamba günü gerçekleştirildi.

Toplantıya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Belediye Meclisi Sosyal İşler Komisyon Üyeleri, Kepez Belediyesinden yetkililer, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden uzmanlar, Mahalle Muhtarları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı temsilcileri, İnsan Hakları Derneği, Koza Gençlik Derneği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Çanakkale Temsilcileri (SGDD-ASAM), Tabip Odası ile Kızılay Çanakkale Şubesi yetkileri, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Kent Konseyi Mülteciler ve Sığınmacılar Çalışma grubu temsilcileri ile Çanakkale Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanları başta olmak üzere Osnabrück heyeti ile projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, projenin ortaya çıkış süreci ile ilgili bilgi vererek başladığı konuşmasında, “Araştırmaya göre, Çanakkale'de 1748 kadın göçmen, 300'e yakın da çocuk var ve bu topluluk kent merkezinde yaşıyor. Tabiatıyla onların kent yaşamıyla uyum içinde olmalarını sağlamak bizim görevimiz. Ayrıca bu durum, Osnabrück'le olan kardeş kent ilişkimizin de çok önemli bir çıktısı olur diye düşünüyorum” dedi.

Kent merkezi olmasa da özellikle Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Yunanistan Midilli'ye kaçak olarak gitmekte olan sığınmacıların geçiş noktası olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan, “Savaştan, yoksulluktan kaçanlar, çeşitli dışlanmışlık veya farklı sebeplerle kaçıp başka ülkelere gitmeye çalışanlar maalesef burada ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Tekneler batıyor, kaçamayanlar perişan oluyor. Üzülmek yetmez bu gibi durumlarda. Çözüm için harekete geçmek gerekiyor. İki kentin böyle bir arayışta bulunması çok önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.

Başkan Gökhan, “Bu dünyada hepimize yetecek kadar yemek var, sevgi var. İnsanlar arasındaki kaynakların kullanımı noktasında eşitliği ve adaleti sağlayabilirsek hem kardeşçe yaşarız hem de savaş değil, barış olur. Bu projede bizlerle işbirliği yapan Osnabrücklü hemşerilerimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türk/Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, “Türkiye'deki Mülteciler: Uyum İçinde Ortak Yaşamın Çerçevesi” başlığında bir sunum gerçekleştirirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Canan Öykü Dönmez Kara da “Göçmenlerin Entegrasyon Sürecinde Yerel Yönetimin Rolü” başlığında bilgiler verdi.

Toplantı kapsamında Çanakkale Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Çanakkale Temsilcileri (SGDD-ASAM), Çanakkale Koza Gençlik Derneği ve İnsan Hakları Derneği de yerelde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi birikim ve deneyimlerini, katılımcılarla paylaştı.

Proje doğrultusunda, Çanakkale Belediyesinden de bir heyetin gelecek aylarda Osnabrück'e giderek göçmen ve mültecilere yönelik çalışmaları yerinde incelemesi, Çanakkale'de gerçekleştirilen toplantının çıktıları ve verileri ışığında da projenin ilerletilerek bir AB projesi haline getirilmesi hedefleniyor.