Kanserojen tarım ilacı Antalya'da

Kanserojen tarım ilacı Antalya'da

Antalya'da çiftçilerin çok sık kullandığı Bayer'in Roundup tarım ilacının kansere neden olduğu öğrenildi.

Bayer'in Roundup adlı kanserojen tarım ilacının kansere neden olduğu ortaya çıktı.

Mygazete'den Güldane ayrancıoğlu'nun yaptığı habere göre Antalya’da çiftçilerin peynir ekmek gibi kullandığı Bayer’in Roundup adlı kanserojen tarım ilacı, kansere neden olduğu için ABD’de ilk açılan davada 289 milyon, ikinci açılan davada ise 80 milyon dolar tazminata mahkum edildiği yazıldı.

Roundup’ı üreten firma Bayer’in Antalya’da da devasa bir AR&GE tesisi bulunuyor.

Tarım ilacı üreticisi Monsanto adlı ABD’li firma ürettiği Roundup adlı glifosat içerikli ziraat ilacıyla tüm dünyaya adeta kanser aşılıyor. Antalyalı tarım üreticisinin de peynir ekmek gibi kullandığı Roundup adlı tarım ilacı kansere yol açtığı için Amerika’da devasa tazminatlara mahkum ediliyor. Kısa bir süre önce Bayer tarafından 66 milyar dolara satın alınan Monsanto ve ürünü Roundup ile ilgili jüri Monsanto'nun Türkiye'de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı yabani ot ilaçlarının kansere yol açtığını bilmesine rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmetti.  Roundup ilacı için ABD'de 5 binden fazla açılmış dava bulunuyor. 

ABD’li çiftçi Hardeman’ın açtığı bir diğer davada da jüri Roundup adlı ilacı mahkum etti ve "Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın, davacı Hardeman'da kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğuna" karar vererek 5 milyon dolar tazminat ve 75 milyon dolar da ceza ödenmesini kararlaştırdı.

İstanbul’daki genel merkezin yanı sıra Bayer’in Türkiye’nin birçok farklı ilinde bölge ofisleri ve üretim tesisleri bulunuyor. Gebze ve Bursa'daki fabrikalarının yanında Antalya'da Ar&Ge İstasyonu bulunan Bayer Türkiye 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor. 

Kanserin yanı sıra bakın nelere yol açıyor
Öte yandan Roundup adlı ilacın zararları kanserojen etkiyle sınırlı değil. Avrupa ülkelerinde yapılan bilimsel çalışmalarda glifosat adlı maddenin gluten intoleransına neden olduğu ve bunun da dünya çapında bir sorun olduğunu ortaya çıkarıldı. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da, nüfusun tahmini yüzde 5'i bu rahatsızlıktan muzdarip " denildi. 2013 yılında İnterdisiplinary Toxicology dergisinde yayınlanan çalışma, Mother Earth News ve The Healthy hariç medya tarafından tamamen göz ardı edildi. Firmanın tarım ilacının kanserojen etkilerinin ortaya çıkmasını önleyemediği ancak sorunun basına yansımasının bir şekilde önüne geçtiği görüşünde birleşiliyor. 

Gluten intoleransı geliştiriyor
Tarım ürünlerindeki Glifosat adlı adlı maddeye maruz kalanlar İmmün aktivasyon ve alerjik cevap, Bozulmuş sindirim, Bağırsak geçirgenliği, Dengesiz bağırsak bakterisi, Bağırsak duvarında hasar gibi önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya da bulunuyorlar. 

Ürünlerin üzerinde yüksek seviyede kalıyor
Glifosat (Roundup) adı verilen bir yabani ot öldürücüsünün kullanıldığı tarım ürünleri hasat edildiğinde bu toksinin yüksek seviyelerinin ürünlerde kaldığı ve insanlara geçerek başta kanser olmak üzere çok çeşitli hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.