Muğlalı kadınlara kıl keçisi desteği

Muğlalı kadınlara kıl keçisi desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kadın üreticilere destek olmak için başlattığı projede pilot bölge olarak seçilen Menteşe ilçesinde, 40 üreticiye 2 dişi 1 erkek olmak üzere toplam 120 kıl keçisi dağıtıldı.

Dağıtım törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, eski ve yeni meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Kıl keçisi desteği proje ile üreticilerin ikinci yılda ellerinde anaçlarla birlikte 8 keçisi olması ve üretime teşvik edilmesi amaçlanırken, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, hayvancılığın desteklenmesi ve alınan taleplerle birlikte diğer ilçelerde de hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Yörük kültürünün önemli öğelerinden olan kıl keçisinin bakım ve besleme ile her türlü iklim koşullarına çok iyi adaptasyon sağlayan, hastalıklara dayanıklı, makiliklerden iyi yararlanabilen, yetiştiriciliği kolay bir ırk olması nedeniyle seçildiği belirtildi.

Muğla’nın sanılanın aksine sadece turizm kenti olmadığını, aynı zamanda tarım kenti olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimin arttırılması için gerekli destekleri vermeye devam edeceklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da kırsaldan kente göçüşün diğer illere göre daha düşük olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Başka illerde kırsaldan kente göçüş çok yüksek ancak Muğla’da bizim köylümüz toprağına sahip çıkıp üretmeye devam ediyor. Burada en önemli faktör kadınlarımızdır çünkü üretimde kadınlarımız ön plana çıkıyor. Üretimin ana aktörü kadınlarımızla alım garantili çiçek üretiminde, koku vadisi projemizde birlikte hareket ediyoruz. Milli ekonominin temeli tarım, tarımın ana aktörü de üretici kadınlarımızdır.”