Adana Büyükşehir Belediye Başkanı: 5 Ocak bizim onur günümüzdür

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı: 5 Ocak bizim onur günümüzdür

Adana’da kutlamalar, zafere götüren tarihsel şuurla pekişti: “Mustafa Kemal Atatürk’e ulusal mücadele hissinin verilmesi, direniş, kahramanlık ve yiğitlikle kazanılan zaferden dolayı Adana bir unvanı hak ediyor.”

5 Ocak Kurtuluş Bayramı kutlamalarının tamamına katılan Başkan Zeydan Karalar, Adana’da işgal güçlerine karşı çok ehemmiyetli direniş ve mücadele gerçekleştirildiğini dile getirerek, tarihsel süreci anlattı ve Adana’nın bir unvanı hak ettiğini bir sefer daha ifade etti.

Adana’da bir gün önce sabah başlayan 5 Ocak Kurtuluş Bayramı kutlamaları ara vermeden devam etti. Çelenk koyma, Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusu ile Uğur Mumcu Alanı’ndaki merasimlerin hemen peşinden Akkapı Semti’nde, Akkapı Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği’nin (AKYED) tertip ettiği etkinlik gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde 5 Ocak Resepsiyonu, ardından bale gösterisi yapıldı.

BU TOPLUMUN KURTULUŞ SAVAŞI’NDAKİ DİRENİŞİ ÇOK EHEMMİYETLİ

AKYED  etkinliğinde katılımcılara hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 Ocak’ın büyük mücadeleler neticesi kazanılmış bir onur günü olduğunu belirterek, “Yüz sene sonra bu işlerin kolay olduğunu düşününler var. Hem de Kurtuluş Savaşı’nı görmezden gelenler var. Gelsinler bu toplumun Kurtuluş Mücadelesindeki emeğini, çektiği cefayı öğrensinler, ne olup olmadığını anlasınlar.

Adana’da 1. Dünya Savaşı’nın ardından başlayan Fransız işgali esnasında, Ermenilerin de katıldığı büyük zulümler yaşamış milletimiz.

Önceden Adana’ya gelen ve Ulusal Mücadele kararını, Adana’da Adanalılardan aldığını güçle verdiğini ifade eden Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda Pozantı’da direnç yuvaları kurmak üzere harekete geçilmiştir. Sonra zulüm görenler direnç yuvaları kurmak için giderken Akkapı’dan, Cemil Nardalı Konağı’nın önünden geçerler. Onlara ulusal yemeğimiz olan keşkek sunulur. Burada, aralarında Cemil Nardalı’nın kardeşinin de bulunduğu 6 kişi eziyette şehit olur. Yeniden de kimseyi ele vermezler.

Buradan geçerken savunan, beslenen ve ölüm pahasına ele verilmeyenler, Pozantı’da direnişe geçerek, Fransız-Ermeni saldırılarını durdurur ve kurtuluşun gerçekleşmesini sağlarlar.

Mustafa Kemal Atatürk’te Kurtuluş Savaşı verme hissi uyandıran Adanalılar olarak, hepimizin gururudur bunlar. Bizim Atatürkçülüğümüze laf edenlere en güzel yanıtı Gadir Hum gecesi verdik. 5 Ocak’ta kutlamaların burada yapılmasını ben başlattım

Bizlerin Atatürkçülüğüne laf uzatanlar gelsinler buranın tarihini okusunlar. Bizlerin nasıl yurtsever, nasıl vatanperver, nasıl Atatürkçü olduğumuzu burada görürler.

Bizim milli mücadeleden, laik Cumhuriyetten ve Mustafa Kemal Atatürk’ten başka yolumuz yok. Allahın izniyle ben de sizin yetiştirdiğiniz bir insan olarak, sizin bir kardeşiniz olarak size hizmet ederek büyük gurur yaşatacağım. Bunu hep beraber muvaffak olacağız” diye konuştu.

5 OCAK RESEPSİYONU

5 Ocak Adana’nın Kurtuluş Günü dolayısıyla 75. Yıl Sanat Galerisi’nde 5 Ocak Resepsiyonu tertip etti. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, şehrin sivil ve askeri erkanı ile Adanalıların katıldığı resepsiyonda konuşan Başkan Zeydan Karalar, 5 Ocak Kurtuluş Günü’ne erişilmesini sağlayan tarihsel sürece değindi.

Başkan Zeydan Karalar, “Bugün Adana’nın onur günü. Adana düşman işgalinden kurtulmak için büyük mücadele vermiştir. Adana; Milli Mücadeleye ilk hissi veren şehir olması ve 5 Ocak Kurtuluş Günü’ne götüren mücadelede büyük kahramanlıklar gösteren bir yer olarak onur duyduğumuz bir şehirdir. Artık isminin başına yiğit mi ilave ederiz, başka güzel bir sıfat mı? Adana en az benzer unvanlarını taşıyan diğer şehirler kadar bir unvanı hak etmiştir… Önceden de böyle müracaatlar var fakat Adana Milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin’in bu çağrısına bütün siyasetçilerin destek olmasını, bu talebimizin yerine getirilmesini arzuluyoruz” dedi.

Resepsiyonun hemen peşinden 5 Ocak Kurtuluş Günü dolayısıyla, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda tertip eden Didem Bekiroğlu ve talebelerinin hazırladığı bale gösterisi Adanalılarla buluştu.

Resitali izleyen Başkan Zeydan Karalar, sanata destek olmaya devam edeceklerini kaydetti ve gösterinin tertip etmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.