Adana’da Coronavirüs Belirtileri ve Savunma Metotları konferansı

Adana’da Coronavirüs Belirtileri ve Savunma Metotları konferansı

Hijyen ve klasik metotlar, hastalıktan savunmada çok tesirli

Adana Büyükşehir Belediyesi Sıhhat ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Çin kaynaklı olmasına karşın dünyanın birçok bölgesinde görülen ve şu ana kadar 300’ü aşkın insanın yaşamını yitirmesine kapı aralayan Corona virüsüne karşı Adanalıları bilgilendirmek ve savunma yollarına değin yolları aktarmak emeliyle konferans tertip etti.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Yeşim Taşova’nın verdiği “Corono Virisü-Belirtileri ve Savunma Yolları” başlıklı konferansa Adanalılar fiyatsız katılabildi.

BAŞKAN ZEYDAN KARALAR, “YURTTAŞLARIMIZ BİLGİ SAHİBİ OLSUN.”

Konferans öncesi katılımcılara hitap eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hızla dağılması kaygı ile izlenen Corona virüsüne karşı Adanalıların bilgili olup önlem alabilmesini sağlamak için böyle bir konferans tertip ettiklerini belirterek, Prof. Dr. Yeşim Taşova’ya ve emeği geçenlere teşekkür etti.

SOSYAL MEDYADA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Konferansı veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Yeşim Taşova, Corono virüsüyle alakalı sosyal medya üzerindeki bilgi kirliliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Yeşim Taşova, ‘’Evvelki yıllardaki grip olaylarından deneyimli olan ülkemiz, hemen refleks göstererek tedbir almaya başladı. Laboratuvarlar hazırlandı ve yeni tip Coranavirüsle alakalı, olası kişilerden numuneler alınarak inceleme yapılmaya başlandı. Ülkemizde bu güne kadar tespit eden yeni tip Coronavirüs olayı yoktur’’ dedi.

VİRÜS DEĞİŞİM GEÇİRİYOR

Coronavirüslerin zati hayatımızda olduğunu söyleyen Taşova, “Corona; bütün sene geçirdiğimiz, soğuk algınlığı olarak bildiğimiz tablonun yüzde 10’u ile yüzde 30’unu oluşturuyordu. Biz bunları soğuk algınlığı, mevsimsel grip gibi geçiriyorduk. İnsanlarda, dolaşımda olan ve çoğunda da soğuk algınlığı yapan virüs var. Bunlar hayvanlardan hayvanlara bazen de hayvanlardan insanlara geçiş yaparak hastalığa kapı aralayabiliyor. Kedi, köpek, sığır, kemirgen, yarasalar gibi hayvanlarda görülmüştü ve nihayetinde insanlara bulaştı. Bunlar hep Corona virüslerin geçirdiği değişimler neticesinde oluyor” dedi.

HİJYEN EHEMMİYETLİ VE RİZİKOLU GRUPLAR DAHA DİKKATLİ OLACAK

Bilhassa 65 yaş üzeri hastaların daha dikkatli olması gerektiğinin vurgulayan Taşova, şöyle devam etti: “Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemek için alınan tedbirler, yeni tip Corona virüsü için de geçerlidir. Sık sık eller doğru bir biçimde yıkanmalı, hasta kişilerle temastan kaçınılmalı ve arada en az 1 metre mesafe bırakılmalı. Yerlere tükürülmemeli. Zira yerlerdeki tükürüklerle temas eden hayvanlar, artık her türlü hastalığın taşıyıcısı vaziyetine gelir. Çocuklar, gebeler, 65 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastaları ile kanser rehabilitasyonu görenler, AIDS hastaları, kortizon rehabilitasyonu alanlar riziko grubu içindedir.”

Konferans nihayetinde Adana Büyükşehir Belediyesi Sıhhat ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Rıza Mete,  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Öğretim Azası Prof. Dr. Yeşim Taşova’ya katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek sundu.