Altıeylül ve İlkadım “Kardeş İlçe” ilan edildi

Altıeylül ve İlkadım “Kardeş İlçe” ilan edildi

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı öncesi CHP Altıeylül ve Samsun İlkadım İlçe başkanlıkları arasında bir telekonferans gerçekleştirildi.

Balıkesir ve Samsun’un milli mücadeledeki öneminin ortaya konduğu  görüşmede CHP’nin iktidarı için ortak çalışma kararı alındı. Altıeylül ve İlkadım “Kardeş İlçe” ilan edildi. 

19 Mayıs’ın 101. yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nin Altıeylül (Balıkesir) İlçe Başkanlığı ile İlkadım (Samsun) İlçe Başkanlığı arasında, partinin şehirlerarası dostluk ve dayanışmasını arttırmak adına bir telekonferans gerçekleştirildi.

İlçe başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin katılım gösterdiği telekonferansta, Milli Mücadele’ye ilk başkaldıran şehirlerimizden olan Balıkesir’den Milli Mücadele’nin resmen başladığı Samsun’a kadar iki kentin  milli mücadele geçmişinden bilgiler verildi.

VATAN SAVUNMASI’NIN ÖNCÜLERİ

CHP Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli; “Balıkesir, Milli Mücadele’nin en önemli kentlerinden biridir. 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesi üzerine, ertesi gün Okuma Yurdu’nda toplanan şehrin ileri gelenleri bu işgali protesto ettiklerini telgraflarla İtilaf devletleri temsilcilerine göndererek bölgedeki Kuvay-i Milliye ateşini yakmışlar, Atatürk Samsun’a çıkmadan bir gün önce de Alacamescit’te tekrar toplanıp silahlı direniş kararı almışlardır. Seçtikleri 41 kişilik heyet, daha sonra Balıkesir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni alacak olan toplamda beş adet kongreyi örgütlemiştir. Düzenli ordu müdahale edene kadar düşmanı oyalamış ve yormuş olan Balıkesirli vatanseverler 6 Eylül 1922 günü kurtuluşa ermişlerdir. İlçemizin adı bu büyük mücadeleden gelmektedir.” dedi.

CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar ise “Atatürk’ün doğum tarihimdir” dediği 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun İlkadım ilçesinde bulunan Tütün İskelesi’nden karaya çıktığını anımsattı. Tütün İskelesi’nin yerinde bugün, temsili bir “Bandırma Vapuru” bulunduğunu, Atatürk ve 18 silah arkadaşının daha sonra Kavak, Havza, Amasya’ya ulaştığı güzergaha “Kurtuluş Yolu” adı verildiğini söyledi. Atatürk’ün karaya ayak bastığı Tütün İskelesinde 18 silah arkadaşının ve onları karşılayan Samsunluların heykellerinin olduğunu söyleyen Telatar,  İlkadım ilçesinin ayrı bir yerinde ise, Bandırma Vapuru’nun bire bir ölçeğinde yapılan “Müze Gemi” bulunduğunu, bu geminin içinde Atatürk ve 18 silah arkadaşının balmumu heykellerinin olduğunu anlattı.

GENÇLİĞİN DİNAMİZMİNE GÜVEN

İlkadım İlçe Başkanlığı’na hitaben tüm ulusun ve gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Spor Bayramı’nı kutlayan Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, “Atatürk, cumhuriyeti çok güvendiği gençliğe emanet ettiği gibi kendi doğum günü sayacak kadar önemsediği 19 Mayıs’ı da gençliğin bayramı ilan etmiştir. Bunda kuşkusuz gençliğin dinamizmine olan inancı ve devrimlerinin sürekliliğine olan tutkusu etkili olmuştur. Hem partimizi hem ülkemizi bu dinamizme açmak, gençlik kollarımızı ve kadın kollarımızı daha etkin kılmak en önemli çabamız olmalıdır” dedi.

Altıeylül İlçe Başkanlığına hitaben konuşan Telatar ise herkesin bayramını kutlayarak 19 Mayıs’ın Samsun’da daha başka bir heyecan yarattığını vurguladı. Telatar, 1919’daki gibi aynı heyecan ve azimle çalışarak Atatürk Devrim ve İlkelerini yaşatmak adına CHP’yi iktidara taşımaya kararlı olduklarını bildirdi.

ETKİN, GÜÇLÜ VE İKTİDAR OLAN BİR CHP

Cumhuriyet Halk Partisi’ni yerellerde daha etkin kılmak, güçlü bir örgüt yaratmak ve iktidar mücadelesinde başarıya ulaşmak için neler yapılabileceği üzerine süren görüşmede karşılıklı düşünceler ve deneyimler aktarıldı.

KARDEŞ İLÇELER

Ortak noktaların ve kararlılıkların öne çıkarıldığı görüşme bir ilke sahne oldu. Cumhuriyet Halk Partili iki ilçe başkanlığı birbirlerini “Kardeş İlçe” ilan ederek daha planlı bir dayanışma projesi ortaya koydu. Bu kapsamda her iki ilçeden heyetler bir diğerini ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde görecek. Her iki ilçe başkanı bu projenin yayılmasını ve diğer ilçelere de örnek olmasını dilediler. 

balikesir24saat.com