Ankara Büyükşehir suyunu koruma altına alıyor

Ankara Büyükşehir suyunu koruma altına alıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), Ankara’ya içme suyu sağlayan Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Baraj havzalarında kirliliğin önlenmesi için harekete geçti.

        Proje dahilinde birbirini besleyen üç baraj için özel kararlar belirleyecek bir “savunma tasarısı” hazırlanacak.

SU HAVZALARINA ÖZEL SAVUNMA

        Ankara’da 11 baraj ve gölet bulunduğunu belirten ve legal zorunluluk olmamasına karşın yeraltı su kaynaklarını da projeye katacaklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Hedefimiz 2022’ye varmadan Ankara’nın su ihtiyacının sağlandığı tüm havzaları savunmak” diye konuştu.

        ASKİ Çevre Savunma ve Su Havzaları Dairesi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve alakalı diğer proje hissedarları, Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajların kullanım ömrünü uzatmak için çalışma başlattı. Mayıs ayında ilki yapılan “Kurtboğazı-Eğrekkaya-Akyar Barajı Savunma Tasarısı ve Özel Karar Belirleme Projesi”nin 2. Havza Toplantısı Kızılcahamam Soğuksu Ulusal Parkı’nda gerçekleştirildi.

        Toplantıya ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Zülfikar Altay ve Mahir Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren ile muhtarlar ve yurttaşlar katıldı.

“KESİKKÖPRÜ İÇİN DE ÇALIŞMA BAŞLATILACAK”

        2017’de yayınlanan yönetmeliğin Büyükşehir Belediyelerine havza savunma tasarıları hazırlamayı mecburi kıldığını anımsatan ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı yurttaşların görüşlerini dikkate alacaklarının vurgulayarak, şu izahları yaptı:

“2018’de çalışmalara başladık. Öncelikle Çamlıdere ve Gerede’de çalışmaları bitirdik. Çubuk 2 Barajı çalışması sürüyor.  Kargalı ve Kesikköprü için de ayrı bir çalışma başlatılacak. Ankara’da 11 baraj ve gölet bulunuyor. Hedefimiz 2022’ye varmadan tüm havzaları savunmak. Ankara’ya günde 30 bin metreküp yeraltı suyu da veriyoruz. Mecburi olmamasına karşın bunlar için de program yapacağız. Avrupa Birliği (AB) uyum süreci dahilinde havza halkının projeye katılımını önem veriyoruz. ‘Çalışmanın sefasını Ankara merkez sürüyor, cefasını Kızılcahamam çekiyor’ dedirtmemek için en iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz. Bölge halkının görüşünü maksimum düzeyde çalışma raporlarına yansıtmak istiyoruz.”

KURTBOĞAZI BARAJI’NIN EHEMMİYETİ

         Ankara’ya içme suyu sağlayan baraj havzalarını düzenli olarak kontrol ettiklerini vurgulayan Kınacı, ehemmiyetli tespitlerde de bulundu:

“Sözgelimi Kurtboğazı Barajı’nda alp üremesinin önüne geçecek tedbirleri bir an önce almalıyız. Kalıcı çözüm için de özel kararların hayata geçirilmesi gerekiyor. Kızılcahamam, Kazan, Çubuk ve Gerede’de havza nüfusu 5 bin kişi civarında. Bölgede ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapıldığı için gübre kontrolü ehemmiyetli. Kurtboğazı Barajı 1967’de yapıldı. Burada şu anda 92 milyon metreküp su rezervi var. Baraj havzasında 19 ikamet alanı bulunuyor. 2019’da bu havzadan 216 milyon metreküp su almışız. Demek ki Ankara’nın 5 aylık suyunu bu havzadan sağlamışız.”

       Kınacı, kirletici parametreler açısından bölgede yerüstü sularının 52 noktadan, yeraltı sularının ise 31 noktadan numune alınarak su kalitesinin izlendiğini söyledi.

“BELEDİYELER ASKİ’Yİ ÖRNEK ALACAKLAR”

       Proje yürütücüsü İO Çevre Çözümleri Şirketi Kurucu Ortağı Prof. Dr. Erdem Görgün ise, “Büyükşehir Belediyeleri arasında lider rolü ASKİ Genel Müdürlüğü’nün gayretleriyle Ankara Büyükşehir Belediyesi üstlendi. İstanbul’da da bir çalışma var ancak diğer belediyelerden beklenen atağı göremedik. Allahın izniyle onlar da ASKİ‘yi örnek alacaklar. Temiz su olmadan hayat olanaksız. Bu açıdan ASKİ Genel Müdürlüğümüze ülkeye lider oldukları için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

      Kınacı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen sual yanıt bölümünde söz alan Kızılcahamam Çeştepe Semti Muhtarı Hüseyin Çınar, barajların bilhassa balık avcıları ve piknikçiler tarafından kirletildiğini dile getirdi.

2040 İÇİN MODELLEME ÇALIŞMASI

      Havza savunma tasarısı dahilinde kirletici kaynaklar açısından alan çalışması yapılırken, 12 aylık sathi su izleme programı, 2 dönemlik yeraltı suyu izleme programı da gerçekleştirildi.

      Bölgedeki beşeri faaliyetlerin su rezervlerinde nasıl bir kirlilik baskısı oluşturduğuna ait gelişme raporu sunulurken, 2040 senesini amaçlayan bir modelleme çalışması hazırlanarak, “Tedbir alınmazsa 2040’ta havzanın kirlilik düzeyi ne olacak? Hangi tedbirleri alırsak baraj temiz kalır?” suallerine yanıt arandı.

       Yürütücü şirket tarafından hazırlanan rapor revize edilerek önümüzdeki mayıs ayında ASKİ Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayına sunulacak.