Ankara’da Kurumuş Ağaçlar sanat eserine dönüşüyor

Ankara’da Kurumuş Ağaçlar sanat eserine dönüşüyor

Biyolojik ömürlerini bitiren kuru ağaçlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından süsleyici figürlere dönüştürülerek yine hayat buluyor

         Ankara Büyükşehir Belediyesi, sanatsal ve estetik dokunuşlarla başkentin yüzünü değiştirmeye devam ediyor.

         Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın direktifiyle kenti güzelleştirmeye yönelik çalışmalara bir yenisi ilave edirken, yol kenarlarında ve parklarda bulunan ancak biyolojik ömürlerini bitirmiş kuru ağaçların estetik, süsleyici ve sanatsal çalışmalarla Ankara'ya has figürlere dönüştürülmesine başlandı.

ÖLÜ AĞAÇLAR CAN BULUYOR

         Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen projeyle öncelikle Hipodrom Caddesi üzerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önündeki 4 Çınar ağacı, süsleyici olarak şekillendirilerek birer sanat yapıtına dönüştürüldü.

         Heykeltraş Hüseyin Şahin tarafından restore edilerek Ankara'ya mahsus keçi, tavşan, güvercin ve kedi figürlerinin işlendiği kurumuş ölü ağaçlar, yeni görüntüleriyle tekrar can buldu.

         Uygulamanın Türkiye'de ve Ankara'da bir ilk olduğunun vurgulayan Heykeltraş Hüseyin Şahin, şu bilgileri verdi:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş, seçimlerden önce Ankara'yı bir sanat merkezi haline getirmeyi istediğini dile getirmişti. Sayın Yavaş, göreve geldikten sonra Ankara'da çeşitli noktalarda bulunan kurumuş ağaçlar ile ilgili bir değerlendirme yapılmasını istedi. Biz de ömürleri dolmuş ağaçları atıl vaziyetten kurtarıp bir sanatsal çalışmaya dönüştürmeyi düşündük. Yerinde ağaç tekniğiyle ağacı bulunduğu yerden sökmeden, atölyeye götürmeden makine ve testerelerle ağaç gövdelerini şekillendirdik. Ankara'da Çınar ağaçları ağırlıkta ve bu ağaçlar işlemeye uygun daha dayanıklı ağaçlardır. Talep olması halinde bu çalışmalarımıza devam etmeyi düşünüyoruz.”    

BAŞKENTLİLERE SORULACAK

         Projeyi yaygınlaştırmayı tasarılayan Büyükşehir Belediyesi, Seğmenler ve Botanik Parkı ile diğer prestij parklarda uygulanması ile ilgili Başkentlilerin fikir ve tekliflerine de müracaat edecek.

         Uygulamayla cadde ve parklarda kurumuş ağaçların kesilip yok edilmesi yerine süsleyici çalışmalarla hem etraf güzelleştirilecek hem de abidesel bir kimliğe bürünerek tabiattaki devamlılığı sürdürmesi sağlanacak.

         Kuru ağaçların yine değerlendirilmesiyle ilgili görüşünü paylaşan yurttaşlardan Nurettin Bülbül, “Kurumuş ağaçların kesilip atılmasından, yakılmasındansa bu şekilde tekrar kazandırılması daha mantıklı ve güzel olmuş. Görsel olarak güzel bir görüntü” derken, büyük paralar harcamak yerine küçük estetik dokunuşlarla da kentin güzelleşebileceğini vurgulayan Kürşat Çakır isimli bir başka yurttaş ise, “Ağaçlar güzel bir görselliğe bürünmüş. Kurumuş ağaçlar olmak kaydıyla Ankara'nın çeşitli yerlerinde de görmek isteriz. Yapanın da yaptıranın da emeğine sağlık” sözleriyle memnuniyetini ifade etti.