Antalya Büyükşehir Belediyesi: Uygarlık Dili Türkçe

Antalya Büyükşehir Belediyesi: Uygarlık Dili Türkçe

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Karatay Medresesi’nde tertip ettiği ‘Uygarlık Dili Türkçe’ konulu sohbete katılan Doç. Dr. Mehmet Fatih Doğrucan, Türkçe’nin tüm dünyada geçerli bir dil olma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Bir dilin yaygınlaşması için en büyük görev sanatçılara düşer” diye konuştu

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı, bilim, sanat, edebiyat ve felsefe sohbetleri ile Antalyalıları bilim insanlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kaleiçi’ndeki Karatay Medresesi’nde sohbet programı tertip etti. Karatay Medresesi’nde her ay iki bilim insanını Antalyalılarla buluşturacak sohbet dizisinin ilk misafiri Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Fatih Doğrucan oldu. Doğrucan,  ‘Uygarlık Dili Olarak Türkçe’ konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

BİR DİLİN YAYGINLAŞMASI SANATLA OLUR

Türkçede en ehemmiyetli belirleyicinin, fiil olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Fatih Doğrucan,  “Fiil yapısı değişmedikten sonra bin sene önce konuşulan Türkçeyi anlayabildiğimiz gibi bin sene sonra konuşulacak olanı da anlayabiliriz. Bu yapısından dolayı bilimde, felsefede ve sanatta Türkçe tüm dünyada geçerli bir dil olma potansiyeline sahiptir. Bunu sağlamak için de çok çalışmamız gerekir. Bir dilin yaygınlaşması için en büyük görev bilim insanlarından ziyade sanatçılara düşer. Zira çok daha geniş kitlelere hitap edebilirler. Bugün İngilizcenin tüm dünyada konuşulmasının nedeni dillerini en çok kültür sanat yoluyla başka toplumlara entegre etmeleridir” dedi.