Başkan Mansur yavaş: Bir an evvel buraları yapalım

Başkan Mansur yavaş: Bir an evvel buraları yapalım

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantılarının sonuncusu Başkan Mansur Yavaş yönetiminde gerçekleşti. 60 milyon Avro’ya kadar dış kredi kullandırılmasının uygun görülmediği Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde EGO Genel Müdürlüğü’nce ‘245 adet CNG’li otobüs ve 28 adet dizel otobüs alımı ile 2 adet dolum istasyonu yapımı projesi’ için 60 milyon Avro’ya kadar dış kredi kullandırılmasının uygun görülmediği Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü.

Toplantıda AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti grup başkanları Ankara’nın faydasına olacak bütün kararlara olumlu bakacaklarını ifade ederek, bu gündem maddesi için de kabul oyu kullanacaklarını belirtti.
Oylama öncesinde kabul oyu için muhalefet partisi temsilcilerine teşekkür eden Başkan Yavaş, “Belediyenin toplam borcu 8,5 milyar TL. Öncelikle buradan başlamak istiyorum” diyerek, krediyi neden istediklerini anlattı. Muhalefet partilerinden yapılan eleştirilere cevap veren Başkan Yavaş, “Ankara’nın hayrına olan bu kararınız için sizleri tebrik ediyorum ve emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

“BİR AN EVVEL BURALARI YAPALIM”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kredi isteme nedenlerini anlatırken şu ifadeleri kullandı:
“Ben geldim 8,5 milyar TL borç. 52 milyon lira sizin harcadığınız paranın faizini ödüyorum. O yetmiyor 10 milyon lira yıllık metrolara öderken, şimdi aylık 15 milyon lira ödüyoruz. Yani yılda 120 milyon lira ödüyoruz. O da yetmiyor geçmiş döneme ait 400 milyon lira SGK borcu var. Bunların hepsi gelmiş tepemize çökmüş. Siz benden geçmiş yıllardaki aynı performansı istiyorsunuz.

AK Parti ve MHP grubuna söyleyeceklerim şudur; ‘Bize borçlanma getirdiniz’ diyorsunuz. Borçlanma getirmenin sebepleri neydi? Hatırlarsınız, Çayyolu’nda kavşak yapılan yerde trafik kazaları oluyordu. Ankara Bulvarı’nın devamı olan Etimesgut ve Sincan ilçelerini bağlayan İstasyon Caddesi alternatif bulvar projesi, acil olduğu için getirildi. Yoksa beş sene sonra da yapabilirdik değil mi? Dumlupınar Bulvarı üzerinde olan Konutkent girişi, Başkent Üniversitesi önü şimdi yaptığımız yer, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ile Dumlupınar Bulvarı’nı bağlayan Şaşmaz Sanayi Sitesi’ndeki yer. Buralar hep insanların çile çektiği yerler. Üç sene sonraya bırakıp değil de bırakın borçlanayım da bir an evvel buraları yapalım. Oralarda ölüm kalım olmasın. Köylerde seçim öncesi yapılan ve boşa giden ve şimdi hiç yapılmasaydı daha iyi olacak durumda olacak yolların acil tamiri için 700 milyon lira istiyoruz. Diyorlar ki eski müteahhitlerin borcunu ödeyin bir de işçilerin alacaklarını ödeyin deyip 700 milyon liralık talebi 400 milyon liraya düşürüyorsunuz ama buna rağmen yapacağız. İstasyon Caddesi’ni de taleplerin hepsini de yapacağız.”

“KONU CAN GÜVENLİĞİ”

Kredi talebini istemelerinin başka nedenleri olduğunu da belirten Başkan Yavaş, “Akşama kadar Mavi Masa’yı kendim takip ediyorum. En fazla şikayet EGO’dan. Birtakım eksiklikler var. Otobüs sayısı gerçekten düşmüş. Günlük 30-40 otobüsümüz tamire bakıma gidiyor. Dolayısıyla bunlara yapılan masraf da fazla. Can güvenliği var. Bütün dünyada otobüs yaşı ortalama 6 iken bizde 10. Aralık ayından sonra 11 olacak. Dolayısıyla çok acil bir durum var. Uygun bir kredi buluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘Bizden para istemeyin, yurt dışından kredinizi bulun.’ Biz de bulduk. 1 milyon avro da hibesi var, artı 2 yıl gecikmeli ödemesi var ve 10 yıl vadeli. Türkiye’de böyle bir kredi yok. Belediyeyi iki bin otobüsle bulsaydık da ihtiyaç olmasaydı. Otobüsleri devreden çıkartıp yeni otobüs de istemiyoruz. Kredi istememizin bir sebebi de bu. Onun için tartışmaya gerek yok. Biz Allah nasip ederse belediyeyi toparlayacağız. 7 ayda define kazsanız o parayı bulamazsınız” diye konuştu.

350 MİLYON TL TASARRUF 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur yavaş şöyle devam etti:
“Diyorlar ki; 350 milyon lira tasarruf ettiniz. Evet, daha da edeceğiz. Açık ihale yapıyoruz. Her şeyimiz şeffaf. Şirketlerin hesapları yok dediniz, onları da vereceğiz. Bütün meclis üyesi arkadaşlarım, benim 200 gün raporumu eline alıp istediği birimlerden istediği bilgiyi temin edebilir. Bunları hesap vermek amacıyla çıkarttık. Neden 350 milyon varken biz borç ödüyoruz? Niye biliyor musunuz? Delik büyük, çok büyük. 350 milyonla kapanmıyor. 350 milyonla kapanmayınca böyle ihtiyaçlara para istiyoruz.”