Belediyeden 'ROMACTED Çocuk Evi' projesi

Belediyeden 'ROMACTED Çocuk Evi' projesi

Edirne Büyükşehir Belediyesi , "Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED)" kapsamında ROMACTED Çocuk Evi’ çalışmaları devam edildiği açıklandı 

Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığında yürütülen "Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki (ROMACTED)" programı kapsamında Türkiye'de Edirne, Konak, Pendik, Şişli, Karadeniz Ereğli ve Canik Belediyelerinin pilot belediyeler olarak belirlendi. 
Yerel düzeyde Roman vatandaşların güçlendirilmesi ve iyi yönetişimin artırılması amacıyla yürütülecek Romacted programı Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'de eş zamanlı olarak 24 ay süreyle uygulanacak.
Projeye dahil olan Edirne Belediyesi de proje kapsamında Romanların en çok yaşadığı bölge olan Çavuşbey Mahallesi’nde Edirne Belediyesi ROMACTED Çocuk Evi’ni hizmete açmak için çalışmalar yürütüyor.

ROMACTED Projesinde önemli bir noktaya geldiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Edirne’deki kamu gücünü ve mahalle eylem gücünü bir araya getirerek, sabah bir toplantı gerçekleştirdik. Daha sonrada Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ROMACTED’e tahsis ettiği çocuk evini gidip yerinde inceledik. Biz bu projeyi çok önemsiyor ve bu konuda çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Burada önemli olan sorunların, sorunları yaşayanlar tarafından sahip çıkılması. Roman ve dezavantajlı mahallerinde yaşayanlar kendileri için bir şey yapıyorlar. Bu çok kıymetli. Başkaları adına yok saymak, onları yok saymaktır. Asıl olan şey sorunu yaşayan insanların, bu sorunun çözümüne katılması. Edirne Belediyesi halkın belediyesi ve halkın içinde yaşayan bir organizma, bundan da çok mutluluk duyuyoruz  ” diye konuştu.

Belediyeler Birliği Proje Koordinatörü Elmas Arus da, “Buradaki ortam Türkiye’de bir ilkti. Belediye ile diğer kurumların birlikte hareket etmesi; nasıl işbirliği yapabiliriz, diye deneyimlerini paylaşması, birbirine katkı sunması aslında tam da bu programın amaçlarından ve hedeflerinden bir tanesiydi. Bunu Edirne’nin çok iyi yaptığını gördük. Bir taraftan da toplumun programın içine bu kadar dahil olması ve programı bu kadar içselleştirmesi, hedefe ne kadar yaklaştığımızın göstergesi. İtici bir güç lazım, sahiplenici bir güç lazım. Bu sahiplenici güçte Edirne Belediyesi, belediyemize çok teşekkür ederiz” dedi.