Büyükşehirden trafiğe ‘Akıllı Kavşak’ sistemi

Büyükşehirden trafiğe ‘Akıllı Kavşak’ sistemi

Antalya Büyükşehir Belediyesi trafiğin en yoğun olduğu noktalardan İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı ile Laura Kavşağı’nda Akıllı Kavşak uygulamasını başlattı. Kavşaktan yıllık toplam 6 milyon 290 bin 503 TL yakıt maliyeti tasarrufu elde edilmesi amaçlanıyor

Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı kent içi ulaşımda trafiği daha akıcı hale getirmek için çalışmalar başlattı. ‘Akıllı Kavşak’ sistemiyle kavşaklardan sensörler aracılığı ile elde edilen trafik verisi anlık olarak kullanılarak, sinyalizasyon otomatik olarak ayarlandı. Kentin yoğunluk yaşanan iki kavşağı; İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı ile Laura Kavşağı’nda 1.5 aydır kullanılan uygulama sayesinde kısa sürede iyileşme sağlandı.

GEÇİŞ SÜRESİNDE İYİLEŞME

Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Nurettin Tonguç, sistemin çalışması ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Mevcut standart sinyalizasyon sisteminin yerine getirilen sistemle trafik akışı bilgisayar ve kameralarla kontrol edilirken, kavşak içerisinde yaşanan yoğunluğa göre ışıkların süresi kavşak kontrol cihazı anlık olarak karar veriyor. Araç yoğunluğu azalan yönlerdeki ışıklar anlık kırmızıya geçiyor. Yoğun yönler yeşile geçip kavşaklarda rahatlamalar gözleniyor. Kavşak içerisine monte edilen yeni kavşak kontrol cihazı ve sensör görevi gören balıkgözü kamerayla uygulanan teknolojiyle, kavşaktaki trafik 24 saat izleniyor. Sistemle araç sayım ve nesne takibi, sınıflandırma, yaya talep yönetimi, kuyruklanma, kavşak çerisindeki kavşak içi tıkanıklık tespiti, trafik akış yönü raporu, trafik geliş yönü raporu, tersyönde hareket, trafik akım hızları ve araçların kavşakta geçirdikleri zaman takip edilebiliyor.