Edirne'ye Turizm Restaurant Yatırımcıları geldi

Edirne'ye Turizm Restaurant Yatırımcıları geldi

Turizmciler Edirne'nin 8 bin 300 yıllık tarihini, kültürünü ve gastronomisini keşfetti.

Edirne'yi ziyaret eden Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, “Simgenizi, duygularınızı birer rehberiniz olarak her yerde tanıtacağımıza şüpheniz olmasın” dedi.

TURYİD Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, İdare Heyeti Azaları Serkan Top, Ebru Koralı, Yücel Özlap, Ahmet Özbek, Tayyar Zaimoğlu, Lütfü Sapmaz, Onur Tahincioğlu, Faruk Ügümü, TURYİD Genel Koordinatörü Vedat Dilber, TURYİD Genel Sekreteri Şükran Yürekli; Edirne Belediyesi’nin misafiri oldular.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, TURYİD Azalarını Tarihi Edirne Belediye Binası önünde Belediye Bandosu’nun çaldığı muhteşem ezgilerle beraber karşıladı. Misafirlerine tarihi belediye binasını, Atatürk Odası’nı gezdiren Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda da Edirne’nin tanıtımını gerçekleştirdi.

Edirne’nin Türkiye’deki buğday imalatında Türkiye ikincisi; ayçiçeği imalatında Türkiye üçüncüsü olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu arada Edirne, çeltik imalatının yüzde 40-45’ni tek başına yapan şehir. Her sene 500 bin dönüme yakın çeltik ekiliyor. Hem geçmiş medeniyetlerden aldığı kalıtla fakat bilhassa Osmanlı’nın 92 yıl başkentliğini yapması, Osmanlı’nın beylikten imparatorluğa geçtiği şehir olması; başkentliği İstanbul’a taşınmasından sonra da coğrafi konumu sebebiyle, tarihi dokusu özelliğini kaybetmemiş olması Edirne’yi hep gözde bir şehir yapmış. Bu bağlamda çok fazla işgaller görmüş, geçirmiş ama özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun ve padişahların hep öncelediği, sakındığı ve savunduğu bir şehir olmuş. Bu yüzden bu küçük şehirde 1400 tescilli yapıt var; Osmanlı, Roma ve Makedonya. İstanbul’da tarihi yarımadada tescilli eser sayısı 10 bin 400. Metrekareye mukayese ederseniz, İstanbul’un yüz binin üzerinde tarihi eseri olmalıydı. Edirne bu bağlamda metrekareye düşen tarihi eser itibariyle dünyada Floransa’dan sonraki ikinci şehir. O kadar yoğun bir tarihi eser var. Tabi tarihi eserlerin  savunması ve geleceğe daha sağlam bir şekilde taşınması çok ağır bir mesuliyet ve ekonomik bir güçte gerektiriyor. Edirne’de 700 civarında sivil mimarlık örneği dediğimiz ahşap konaklar, ahşap haneler var. bunların bir bölümü ne yazık ki bakımsızlıktan çürüyor, dağılıyor, yok ediliyor; bir bölümü da restore ediliyor. Son senelerde da ciddi bir onarım atağı var. Bunların bir bölümünün butik otele, restorana   dönüşme gayreti var” diye konuştu.

TURİST SAYISIN 5,5 MİLYONA ÇIKTI

Edirne’de 120 civarında belediye ve turizm tesisinin olduğunu belirten Gürkan, “Ne yazık ki yatak sayımız yeterli değil;  otellerimiz yüzde yüz doluluk kapasitesi ile çalışıyorlar. Gastronomi çok ehemmiyetli bir etken turizmde. 2014’te görevi devraldığımızda Edirne’de 2 milyona yakın turist kapasitesi vardı. Çok büyük çoğunluğu yerli turistler. Bunların da çoğunluğu civar belediyelerin günü birlik getirdiği yurttaşlarımızdı. Bilhassa belediyelerin getirdiği konuklar; geliyorlardı, geziyorlardı, azıklarını, sularını içip gidiyorlardı. Başka bir deyişle şehre bir katkısı yoktu. Çok ciddi çalışmalar yaptık. Turizm master tasarısı yaptık. Onu uygulamaya koyduk. 2018 sonu bakımından Edirne’ye gelen turist sayısı 5,5 milyona çıktı. Kurdan dolayı Bulgaristan ve Yunanistan’dan zati geliyorlardı fakat son bir senede Bulgar turistlerin sayısında çok ciddi bir artış var. 2 milyona yakın Bulgar ziyaretçi aldık. Bulgarlar geliyorlar, mağazadaki pantolonların bütün çeşitlerini alıyorlar, markete geliyorlar, raflarda bir şey kalmıyor. O derece yoğun alışveriş yapıyorlar. Edirne hudut şehri olduğu için burada yaşayan yurttaşların vize meselesi da yok. Hemen hemen herkesin vizesi vardır burada. Hafta sonları şöyle bir hareketlilik olur, Bulgaristan ve Yunanistan’da dahil Yunanistan’a gittiğinizde Türkleri ve Bulgarları görürsünüz. Yunanistan’da Türkleri ve Bulgarları, Edirne’de ise Bulgarları ve Yunanlıları görürsünüz. Böyle bir hafta sonu yapımız var bizim” dedi.

‘Edirne’yi görmeden bu dünyadan göçerseniz, boşuna yaşamışsınızdır’ diyen Gürkan, “Sizlere 2 gün süresince şehrimizi, değerlerimizi, lezzetlerimizi tanıtacağız. Edirne’yi bir de bizim gözümüzden görün istiyoruz” dedi.

TURYİD azaları daha sonra Başkan Gürkan’ın konukseverliğinde Edirne Köftes ve Tanınmış Edirne Ciğeri ile tanıştı. Selimiye Camii ve Edirne Şehir Müzesi’ni gezen TURYİD Azaları Meriç Köprüsü’nde yürüyerek; Edirne Belediyesi Protokol Hanesi’nin muhteşem manzarası eşliğinde kahvelerini yudumladı.

Program Edirne’yi Keşfet Özel Gecesi ile devam etti. Lalezar Lokanta’da tertip eden gecede konuklar davul zurna eşliğinde karşılandı. Yağlı güreş gösterisi ile Roman Halk Oyunları gösterisi büyük bir alakayla izlendi.

EDİRNE’YE HAS LEZZETLER, EL SANATLARI TANITILDI

Edirne Belediyesi tarafından tanıtım stantları açıldı. Stantlarda süpürgecilik, aynalı süpürge, çinicilik, meyve sabunu, ebru, Edirnekari yapım standı, ahşap fayton sergileme standı, Edirne Köy Pazarı, Edirne Peyniri Standı, Badem Ezmesi, Bademli Kurabiye, Deva-i Misk  yapım standı bulundu. Edirne ciğerinin de gecede kesimi, pişirimi gösterilirken, Edirne Köftesinin nasıl yapıldığı da uygulamalı olarak anlatılarak, tanıtıldı.

Gecede bir konuşma gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bizler sizin bu uzmanlığınızdan, bilgilerinizden, donanımlarınızdan ve bu markaları nasıl yarattığınızdan da faydalanmak istiyoruz. Şüphesiz bu ilk ziyaret, ilk tanışma. İstedik ki bugün çeyiz sandığımızda neler var. Onların bir bölümünü size gösterelim.  Çok özden söylemem gerekirse gösterebildiklerimiz, sahip olduklarımızın belki de yüzde 5’i. Çok değerleri olan, kazanımları, ananeleri görenekleri, örfleri, adetleri olan bir şehir burası. Edirne’de tüm hissedarlarımız tek bir ortak emele hizmet ediyorlar. O da Edirne’yi daha iyi bir yaklaşıma daha konforlu, daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek” diye konuştu.

EDİRNE’Yİ HER YERDE TANITACAĞIZ

TURYİD Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, “Biz buraya Edirne’yi keşfetmeye gelirken sahiden de neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. İlk başta lezzetler, tarihi, kültür ile karşılaşırız diye düşünürken en fazla sıcak, özden duygularla karşılaştığımızı, sevgili Başkanın sıcak yüreğini, hane sahipliğini hissettiğimizi söylemek isterim. Buradaki lezzetleri bu akşam tadacağız; belleğimizde sıcak duygularla birlikte mükemmel bir lezzet kalacağından kuşkumuz yok.  Ve sembolümüz Edirne’yi keşfet; rotamız Trakya. Sembolünüzü, duygularınızı birer kılavuzunuz olarak her yerde tanıtacağımıza kuşkunuz olmasın” diye konuştu.

TURYİD, programın ikinci gününe ise mahalli kahvaltı ile başladı. Misafir kurul Karaağaç Daha önceki Tren Garı’nı, II. Beyazıt Külliyesi, Edirne Büyük Sinagog, Millet Pazarı’nı gezdikten sonra Edirne’den ayrıldı.